Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Trump zmenil USA: Kroky v Sýrii, Iráne, KĽDR a IS sú dôkazom obnovenia sily, a to je začiatok!

Donald Trump Zobraziť galériu (5)
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Svojich prvých sto dní v úrade prezidenta USA považuje Donald Trump za "veľmi produktívne" obdobie. Vyhlásil to na mítingu so svojimi priaznivcami v meste Harrisburg v štáte Pennsylvánia. Americký viceprezident Mike Pence uviedol, že kroky prezident USA vo vzťahu k Sýrii, Iránu, KĽDR a džihádistickej organizácii Daeš sú dôkazom obnovenia sily a autority Ameriky.

"Každý z prvých sto dní moja administratíva pracovala na tom, aby sa zlepšila situácia v krajine. Pracovali sme na tom, aby sme pomohli našim fantastickým baníkom, vrátili pracovné miesta. Dosiahli sme historické úspechy," dodal Trump.

Stretnutie so sympatizantmi v Harrisburgu sa nieslo v duchu Trumpových predvolebných stretnutí s potenciálnymi voličmi. Prítomní mali v rukách plagáty so sloganmi svedčiacimi o tom, že Trump ako prezident plní sľuby, ktoré im v kampani dal. Samotný Trump dnes zopakoval svoje sľuby ohľadom zdravotnej starostlivosti a razantného znižovania daní - obzvlášť pre ľudí strednej vrstvy i podnikateľov.

Mike Pence
Zobraziť galériu (5)
Mike Pence  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

Vysvetlil, že v dôsledku ekonomických opatrení dôjde k rozvoju podnikateľského prostredia v USA, kam sa spoločnosti vrátia a už nikdy americký trh neopustia, pretože "dane a právne normy budú čestné". Prezident USA aj dnes opäť zaútočil na médiá, ktoré podľa neho Američanov zavádzajú. Uviedol tiež, že stretnutiu so svojimi sympatizantmi dal prednosť pred večerou s asociáciou korešpondentov v Bielom dome. Trump médiá znova obvinil zo šírenia falošných správ, pričom dodal, že ak ich úlohou je byť čestné a šíriť pravdu, potom zlyhali.

V príhovore k prítomným Trump ako úspech svojej administratívy spomenul aj vymenovanie Neila Gorsucha za sudcu Najvyššieho súdu USA, výber členov svojho kabinetu a súhlas s výstavbou ropovodu Keystone XL. Trump sa vyjadril aj Parížskej dohode o zmene klímy, za ktorú USA podľa neho zaplatili miliardy dolárov, zatiaľ čo "Čína, Rusko a India nezaplatili nič a požívajú výhody". Trump avizoval, že "Spojené štáty už nebudú dovoľovať iným štátom získavať výhody na svoj účet, pretože Amerika teraz bude na prvom mieste". Proti Trumpovej politike v oblasti životného prostredia sa v noci nadnes v USA v mnohých mestách pochody nespokojných občanov.

Východ slnka vo Washingtone
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/J. Scott Applewhite)

Pence: Trumpove kroky v Sýrii, Iráne a KĽDR sú dôkazom obnovenia sily USA

Americký viceprezident Mike Pence dnes vyhlásil, že kroky prezident USA Donalda Trumpa vo vzťahu k Sýrii, Iránu, KĽDR a džihádistickej organizácii Daeš sú dôkazom obnovenia sily a autority Ameriky. Na spoločnom mítingu s prezidentom Trumpom, ktorý sa konal v meste Harrisburg v štáte Pennsylvánia pri príležitosti hodnotenia prvých sto dní jeho pôsobenia v úrade, Pence zdôraznil, že prezident chráni spojencov USA a kladie odpor nepriateľom. Trump podľa neho varoval Irán a postavil sa hrozbám KĽDR. "Svet vidí silu a rozhodnosť nášho prezidenta," upozornil Pence.   

Podľa viceprezidenta sa Daeš v Iraku, Sýrii i Afganistane zachraňuje útekom. Avizoval, že "my sa nezastavíme, kým Daeš raz a navždy nezničíme," zdôraznil. Dodal, že Trump za uplynulých sto dní úplne zmenil Ameriku, "a toto je ešte len začiatok."  

Severná Kórea odpálila ďalšiu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Trumpov syn v rozhovore pre televíziu Fox News označil za najväčšie úspechy prvých sto dní pôsobenia svojho otca v Bielom dome raketový úder na vojenské letisko v Sýrii, boj s IS a reálne kroky na odvrátenie hrozieb, ktoré predstavuje KĽDR. Uviedol, že prezident Trump je oddaný obnoveniu sily americkej armády, zvýšeniu jej bojaschopnosti v oblasti boja s nepriateľom a obrane Ameriky.   

Donald a jeho syn
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Prezident USA podľa Trumpa mladšieho "pripomenul spojencom a nepriateľom, čo to je - rozhodnosť Ameriky." Vyhlásil, že "na príklade minulej administratívy (Baracka Obamu) vidíme, že keď robíš červené čiary a potom ich porušuješ a nič nerobíš, potom sa protivníci na medzinárodnej scéne ponáhľajú, aby obsadili vzniknuté vákuum, čím podkopávajú pozície USA a ich spojencov." Trump mladší súčasne vyjadril presvedčenie, že Washington s takýmto prístupom skoncoval.

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu