Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Filipíny zasiahlo silné zemetrasenie, vydali varovanie pred cunami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MANILA - Pobrežie juhofilipínskeho ostrova Mindanao zasiahlo dnes silné zemetrasenie s magnitúdou 7,2, Informoval o tom Filipínsky inštitút vulkanológie a seizmológie, ktorý nakrátko vydal aj varovanie pred cunami, uviedla agentúra DPA.

Zemetrasenie spôsobilo v oblasti škody na viacerých budovách a tisíce ľudí donútilo opustiť svoje domovy. Nijaké jeho vážnejšie následky však doposiaľ nie sú známe. 

K zemetraseniu došlo dnes okolo 4.30 h miestneho času (v piatok 22.30 h SELČ), pričom otrasy vychádzali z hĺbky 10 kilometrov a citeľné boli vo viacerých južných provinciách ostrova Mindanao, uviedol filipínsky inštitút. Epicentrum zemetrasenia bolo asi 57 kilometrov juhozápadne od provincie Sarangani. 

Filipíny ležia v tzv. Ohnivom kruhu, čo je zóna extrémne častého výskytu zemetrasení a sopečných erupcií, ktorá obkolesuje základňu Tichého oceánu. Strednú časť Filipín zasiahlo v roku 2013 zemetrasenie s magnitúdou 7,1, ktoré si vyžiadalo životy viac ako 200 ľudí. Ešte silnejšie otrasy - s magnitúdou 7,8 - pocítili severofilipínsky ostrov Luzon v roku 1990. Vyžiadali si takmer 2400 ľudí.

Viac o téme: CunamiZemetrasenie Filipíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu