Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Historická chvíľa pre Európu: Manželstvá gejov bude musieť uznať aj Slovensko, rozhodne súd

Robert Clabourn Hamilton a Relu Adrian Coman Zobraziť galériu (2)
Robert Clabourn Hamilton a Relu Adrian Coman (Zdroj: http://coman.acceptromania.ro)

BRUSEL - Čaká nás prelomové rozhodnutie? Súdny dvor EÚ by mal vyriešiť vec, ktorá je problémom mnohých krajín. Je krajina povinná uznať manželstvo osôb rovnakého pohlavia, ktoré bolo uzavreté v inom štáte únie?

Všetko to začalo príbehom rumunského aktivistu Adriana Comana a jeho partnera Roberta Claibourna Hamiltona. Dvojica uzavrela v roku 2010 manželstvo v Belgicku, no po presťahovaní do Rumunska im tamojšie úrady zväzok odmietli uznať - od roku 2012 preto vedú proces s krajinou, ktorú žalujú kvôli obmedzeniu voľného pohybu osôb.

Prípad sa momentálne nachádza práve na Súdnom dvore EÚ (CJEU), kde ho minulý rok posunul rumunský Ústavný súd. Podľa portálu euractiv.sk môže rozhodnutie znamenať veľký pokrok pre LGBT komunitu v únii - manželstvá osôb rovnakého pohlavia sú povolené ani nie v polovici krajín EÚ, pričom povinnosť uznávať ich v celej únii zatiaľ v európskom práve priamo neexistuje.

Kedy súd definitívne rozhodne známe nie je, LGBT organizácie ale fakt, že ho ma na stole práve on, potešilo. „Rozhodnutie RCC (rumunský ústavný súd) je povzbudením, pretože je dôležitým krokom k jednotnému výkladu práva spoločenstva, pokiaľ ide o aplikáciu práva na slobodu pohybu pre občanov EÚ. CJEU rozhodne o vzájomnom uznávaní rodinného statusu párov rovnakého pohlavia tým, že interpretuje a vyjasní termín „manžel/ka“,“ vyjadrila sa Iustina Ionescu, ľudskoprávna advokátka.

Opačná strana barikády ale veľmi spokojná nie je a ako hlavný argument uvádza predovšetkým národnú suverenitu. Podľa Sophie Kuby, ktorá zastupuje ADF International, by súdny dvor nemal obetovať rešpekt voči národným kompetenciám tým, „že členským krajinám povie, že na ich právnom poriadku nezáleží."

V dnešnej dobe ústava zakazuje manželstvo osôb rovnakého pohlavia na Slovensku, v Bulharsku, Chorvátsku, Maďarsku, Lotyšsku a Litve, opačne je to v Belgicku, Dánsku, Fínsku, Francúzsku, Írsku, na Islande, v Luxembursku, Holandsku, Portugalsau, Španielsku, Švédsku a Nórsku.

Viac o téme: LGBTIManželstva osôb rovnakého pohlavia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu