Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nevhodná poznámka stojí japonského ministra flek: Dobre, že katastrofa postihla túto časť krajiny

Japonský minister pre obnovu oblastí zasiahnutých katastrofami Masahiro Imamura poskytuje rozhovor novinárom po tom, čo odstúpil z funkcie v súvislosti s vyjadrením o udalostiach z marca 2011
Japonský minister pre obnovu oblastí zasiahnutých katastrofami Masahiro Imamura poskytuje rozhovor novinárom po tom, čo odstúpil z funkcie v súvislosti s vyjadrením o udalostiach z marca 2011 (Zdroj: TASR/AP)

TOKIO - Japonský minister pre obnovu oblastí zasiahnutých katastrofami Masahiro Imamura odstúpil z funkcie v súvislosti s vyjadrením o udalostiach z marca 2011, keď severovýchod ostrova Honšu zasiahlo ničivé zemetrasenie a vlny cunami. Podľa jeho slov "bolo dobre", že táto katastrofa postihla danú časť krajiny, a nie oblasti bližšie k hlavnému mestu Tokio.

 Premiér Šinzó Abe dnes Imamurovu rezignáciu prijal, píše agentúra AP. Odstupujúceho ministra nahradil Masajoši Jošino, bývalý námestník ministra životného prostredia z prefektúry Fukušima, kde uvedená katastrofa spôsobila haváriu jadrovej elektrárne a zamorenie okolia radiáciou. Na následky tohto úniku nikto nezomrel, samotné cunami a zemetrasenie však po sebe zanechali vyše 18.000 mŕtvych.

"Bolo dobre, že (tá katastrofa) postihla oblasť Tóhoku tam hore. Ak by sa to stalo bližšie k regiónu hlavného mesta, boli by mohutné, nesmierne škody," citovala agentúra Kjódó Imamurove slová na utorňajšej recepcii vládnucej strany, na ktorej sa zúčastnil aj premiér Abe.

Minister vzal toto vyjadrenie okamžite späť a ospravedlnil sa, ale Abe údajne reagoval s kamenným výrazom v tvári. Už skôr v tomto mesiaci vyvolal Imamura kritiku, keď počas tlačovej konferencie vybuchol a povedal, že ľudia z Fukušimy, ktorí po jadrovej havárii dobrovoľne odišli, by sa mali o seba postarať sami.

V posledných mesiacoch Abeho vláda riešila už viacero podobných prerieknutí a škandálov. V marci odstúpil poradca premiéra pre obnovu po tom, ako bolo kritizované jeho správanie počas návštevy zaplaveného mesta, kde sa nechal nosiť na chrbte svojím podriadeným. Predchodca Imamuru zase čelil podozreniu z krádeže dámskej spodnej bielizne.

Viac o téme: CunamiJaponskoMasahiro Imamura
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu