Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Napätie sa stupňuje: Ak Severná Kórea zaútočí, USA im nezostane nič dlžná

Nikki Haleyová
Nikki Haleyová (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Spojené štáty by mohli zaútočiť na KĽDR, ak severokórejská armáda napadne americkú vojenskú základňu, uskutoční skúšku interkontinentálnej balistickej strely alebo jadrovú skúšku. Vyhlásila to v pondelok americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová.

Diplomatka v rozhovore pre spravodajskú stanicu NBC uviedla, že v prípade jedného z uvedených scenárov by "prezident USA zakročil a rozhodol o ďalších krokoch". Podľa juhokórejských činiteľov existuje možnosť, že Pchjongjang uskutoční svoj šiesty nukleárny test alebo prvú skúšku interkontinentálnej balistickej strely v týchto dňoch, keď KĽDR oslavuje 85. výročie založenia svojej armády.

Haleyová však ocenila Čínu za snahy o vyvíjanie nátlaku na Severnú Kóreu, aby prestala s touto činnosťou. Zároveň skritizovala vodcu KĽDR Kim Čong-una ako nestabilného a paranoidného. Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa pracuje na získaní podpory pre kroky, ktoré by viedli k zastaveniu jadrového a raketového programu Severnej Kórey. Trump v tejto súvislosti v nedeľu hovoril s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a japonským premiérom Šinzóom Abem. KĽDR sa desaťročia horlivo usiluje umiestniť jadrovú hlavicu na interkontinentálnu balistickú strelu, schopnú zasiahnuť pevninu USA. Pchjongjang len vlani uskutočnil dve jadrové skúšky.

Viac o téme: USAKĽDRNikki Haleyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu