Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Maďari protestovali proti ruskému vplyvu: Zastavme Moskvu!

Maďari protestovali proti ruskému vplyvu
Maďari protestovali proti ruskému vplyvu (Zdroj: SITA/AP/Balazs Mohai/MTI)

BUDAPEŠŤ - Protestné zhromaždenie proti rastúcemu vplyvu Ruska na Maďarsko zorganizovala dnes v Budapešti skupina z Facebooku Zastavme Moskvu. Podľa webovej stránky komerčnej rozhlasovej stanice Klubrádió sa demonštrácie zúčastnilo 1500-2000 ľudí.

Pôvodne sa chceli protestujúci zhromaždiť pred budovou ruského veľvyslanectva, polícia však okolie uzatvorila. Demonštranti sa potom zišli na neďalekej Andrássyho triede, odkiaľ sa vydali k sídlu vládnej strany Fidesz na Lendvayho ulici. Okolie zabezpečovalo zhruba 500 policajtov so 70 vozidlami.

Rečníci na podujatí označili za znepokojujúce, že v uplynulých rokoch mimoriadne stúpol vplyv Moskvy na Maďarsko. Podľa slov spisovateľa a filozofa Andrása Lányiho maďarská vláda smeruje k diktatúram, v ktorých sa zbavujú protivníkov - zatvárajú ich.

"Terajšie storočie sa ukazuje ako nebezpečné obdobie, pretože Východ a Západ sa od seba vzďaľujú," povedal Lányi. Zhromaždenie sa oficiálne ukončilo spoločným spievaním hymny. Viacerí z davu potom kričali: "Špinavý Fidesz!", "Európa!" či "Slobodná krajina, slobodná univerzita!"

Viac o téme: ProtestRuskoMaďarskoVladimir PutinViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu