Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Explózia na Ukrajine, zomrel pozorovateľ OBSE: Povstalci obviňujú Kyjev, má jasný cieľ

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Pozorovateľ Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) prišiel dnes o život na východe Ukrajiny.

Obrnené vozidlo pozorovateľskej misie Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes na území ovládanom východoukrajinskými separatistami narazilo na protitankovú mínu. Explózia podľa informácie OBSE zabila amerického člena misie. Zranenia utrpel český vodič a ďalší člen pozorovateľskej misie - Nemec. Obaja zranení sú podľa povstalcov v Luhanskej nemocnici. Stav vodiča by nemal byť vážny, dodalo ministerstvo.

Špeciálna monitorovacia misia OBSE má v Donbasu dohliadať na pokoj zbraní, ktorý obom bojujúcim stranám ukladá Minská mierová dohoda. Členmi misie sú neozbrojení civilisti a zástupcovia členských štátov OBSE. Tím kontrolórov, vytvorený v roku 2014, má 600 až 800 príslušníkov z viac ako 40 členských krajín OBSE vrátane Českej republiky.

K explózii došlo podľa povstaleckej agentúry LuhanskInformCentr pri jednej z kontrolných ciest na trase medzi mestom Slovjanoserbskom a obcou Sokilnyky. Strážne vozidlo narazilo na mínu pri obci Pryšyb neďaleko Luhansku a vybuchlo. Druhé auto, ktoré prvé vozidlo nasledovalo, explózia nezasiahla.

Podľa Kyjeva sa v kritickej dobe v mieste incidentu nebojovalo. V autách cestovalo celkom šesť ľudí, OBSE potvrdila, že mína explodovala na území ovládanom separatistami. Život žiadneho zo zranených nič neohrozuje, uviedli povstalci. Mŕtvym členom misie je údajne americký lekár.

Povstalecké úrady vydali po incidente v Luhansku vyhlásenie, podľa ktorého sa automobil misie „odchýlil od stanovenej trasy, čo mandát misie zakazuje". Povstalecká "Luhanská ľudová republika" podľa vyhlásenia dúfa, že medzinárodna organizácia incident „reálne posúdi".

Správa zo zodpovednosti za výbuch obviňuje ukrajinské ozbrojené sily.„Neraz sme medzinárodných pozorovateľov varovali pred možnými provokáciami zo strany ukrajinskej armády a pred aktivitami diverzných a výzvedných skupín blízkosti línie prímeria," uvádza sa v správe luhanských povstalcov. Podľa povstaleckej polícia je ukrajinská diverzia „hlavnou vyšetrovacou verziou".

„Smrť kolegu je šokom pre celú OBSE," uviedol Kurz vo vyjadrení na Twitteri. Konzervatívny politik žiada úplné vyšetrenie prípadu s vyvodením zodpovednosti.

Úprimnú sústrasť popriala aj britská diplomatka Judith Goughová.

Šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel vyjadril znepokojenie nad dnešným zabitím pozorovateľa. "Človek, ktorý len chcel pomôcť zaviesť mier a ukončiť boje, dnes prišiel o život," dodal. Medzinárodným spoločenstvom vyrokovaný mierový plán z roku 2015 ešte stále nebol zavedený do praxe.

Povstalci obviňujú z incidentu v Luhansku Kyjev

Východoukrajinskí radikáli zosilňujú výpady proti ukrajinskej armáde, ktorú vinia zo zodpovednosti za dnešný incident. Podľa separatistov je udalosť "naplánovanou diverziou Kyjeva," ktorá vraj má úplne konkrétne ciele.

Zástupca luhanských separatistov Vladislav Dejnego navyše obvinil ukrajinské ozbrojené sily, že vyšetrovanie dnešného útoku na vozidlo OBSE maria. Okolie incidentu vraj armáda ostreľuje, aby luhanškí vyšetrovatelia nemohli pracovať. „Explózií bolo už najmenej desať," vyhlásil Dějněgo.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko incident v Luhansku odsúdil a vyzval na potrestanie vinníkov. O prípadnej zodpovednosti povstalcov za smrť a zranenie európskych pozorovateľov sa však nezmienil.

Viac o téme: UkrajinaSebastian Kurz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu