Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Veľké odhalenie, hanba pre Nemcov: Toto sa Interpolu rozhodne páčiť nebude

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BERLÍN - Nemecká zahraničná tajná služba (BND) niekoľko rokov vykonávala špionáž medzinárodnej policajnej organizácie Interpol. Informoval o tom dnes magazín Der Spiegel a odvolával sa pritom na dokumenty, ktoré mal k dispozícii.

BND okrem špionáže v sídle Interpolu vo francúzskom meste Lyon sledovala od roku 2000 aj kancelárie tejto policajnej organizácie v Rakúsku, Dánsku, Grécku, Spojených štátoch a v desiatkach ďalších krajín, uviedol Der Spiegel. Do svojho zoznamu zo sledovania si BND zapisovala aj e-mailové adresy a čísla telefónov i faxov policajných vyšetrovateľov Interpolu.

Okrem Interpolu si BND zhromažďovala a zaznamenávala takisto údaje o európskom policajnom úrade Europol, ktorý sídli v holandskom Haagu a podporuje vzájomnú spoluprácu členských štátov EÚ v oblasti boja proti závažným formám medzinárodného organizovaného zločinu. Konstantin von Notz, zákonodarca z nemeckej Strany zelených, označil špionáž zameranú na uvedených policajtov za "škandalóznu".

Podľa von Notza skutočnosť, že novinári a whistlebloweri ako Edward Snowden odhaľujú takéto informácie, poukazuje na "neefektívnosť parlamentnej kontroly". Magazín Der Spiegel už vo februári priniesol správu, že BND sledovala od roku 1999 zahraničných novinárov britskej spravodajskej stanice BBC, denníka New York Times a ďalších spravodajských médií v niekoľkých krajinách.

Viac o téme: ŠpionážInterpolEuropol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu