Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Le Penová predstavuje nebezpečenstvo, tvrdí Droba: Krajina by sa mala spojiť

Marine Le Penová
Marine Le Penová (Zdroj: SITA/AP Photo/Michel Euler)

BRATISLAVA - Francúzi by sa podľa poslanca NR SR Juraja Drobu mali zjednotiť za kandidáta na prezidenta, ktorý predstavuje pre krajinu menšie nebezpečenstvo ako krajná pravičiarka Marine Le Penová.

„Máme štyroch kandidátov, ktorí majú veľmi podobné preferencie. Aj keď odhadujem, že Le Penová bude veľmi dobrá v mobilizácií voličov a dostane sa do druhého kola. Otázka je, kto bude jej protikandidátom. Ak sa na to pozerám cez oči ekonomického a občianskeho liberála, tak medzi tými tromi kandidátmi, (Jean Luc Mélenchon, Francois Fillon a Emmanuel Macron) nevidím nikoho, kto by reprezentoval moje hodnoty a záujmy. Ale myslím si, že jej protikandidátom bude socialista Macron,“ uviedol poslanec za SaS Juraj Droba.

Poslanec, ktorý je členom Zahraničného výboru NR SR verí, že v druhom kole Francúzi podporia ktoréhokoľvek z protikandidátov, ktorý sa tam dostane. „Pre mnohých voličov to bude veľmi ťažké, lebo ani jeden nemusí reprezentovať ich názory a postoje,“ povedal.

Na margo teroristického útoku v centre Paríža dodal, že akýkoľvek podobný útok nahráva hlasy pre fašistov a extrémistov. „To nešťastné načasovanie nahráva Marine Le Penovej,“ vyjadril svoj názor. Voľby vo Francúzsku podľa neho však Slovensko priamo neovplyvnia. „Nepriamy dopad môže mať výsledok volieb na samotnú Európsku úniu a na NATO, keďže dvaja z kandidátov, Jean - Luc Mélenchon a Marine Le Penová, majú extrémne názory na európsku integráciu aj na NATO,“ dodal. Prezidentské voľby vo Francúzsku sa uskutočnia v dvoch kolách - prvé sa koná túto nedeľu 23. apríla a druhé, rozhodujúce, 7. mája. O funkciu hlavy štátu sa uchádza celkovo 11 kandidátov.

Viac o téme: VoľbyFrancúzskoMarine Le PenováJUraj Droba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu