Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Krutý osud Putinovho kritika: Poukazoval na korupciu, po brutálnej bitke zomrel!

Nikolaj Andrušenko
Nikolaj Andrušenko (Zdroj: SITA / AP)

PETROHRAD - Bojoval proti Vladimirovi Putinovi, nakoniec skončil mŕtvy po brutálnej bitke. Ruský novinár Nikolaj Andrušenko (73) je ďalšie meno v zástupe kritikov ruského prezidenta, ktorí zahynuli za nevyjasnených okolností.

Andrušenko, ktorý v minulosti spoluzakladal denník Novy Peterburg, bol cieľom brutálneho útoku pred šiestimi týždňami. Novinár počas neho utrpel zranenia, po ktorých zostal v kóme, z ktorej sa už neprebral, hoci po tom, čo absolvoval operáciu mozgu a neskôr dýchal bez pomoci prístrojov, to vyzeralo optimisticky. Novinár zomrel v stredu v Petrohrade.

Útočníci doteraz neboli identifikovaní, avšak jeden z Andrušenkových kolegov Denis Usov hovorí o možnom prepojení s nedávnymi článkami o neefektívnom boji proti korupcii v Petrohrade - predstaviteľov mesta totiž spájali s organizovaným zločinom.

Andrušenko bol známy písaním o ľudských právach a zločine, pôsobil aj ako poslanec v Petrohrade (1990 - 1993). V roku 2007 bol uväznený a obvinený z ohovárania a obštrukcie spravodlivosti po tom, čo informoval o vyšetrovaní vraždy a súdnom procese v Petrohrade. V tom istom roku ho zbili prvýkrát, no páchateľ nebol chytený doteraz.

V roku 2009 ho už súd v Petrohrade uznal vinným z extrémizmu a ohovárania - novinár mal byť vo väzbe dokonca mučený. 

Viac o téme: Vladimir PutinNikolaj Andrušenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu