Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kremeľ vedie vo Francúzsku informačnú vojnu: Ovplyvní to výsledok volieb?

Existujú podozrenia, že kampaň kandidátky na prezidentku Marine Le Penovej finančné podporila Moskva.
Existujú podozrenia, že kampaň kandidátky na prezidentku Marine Le Penovej finančné podporila Moskva. (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Nikdy nepanovalo toľko obáv z možných pokusov ruského vedenia ovplyvniť výsledok francúzskych prezidentských volieb, ako teraz, píše denník New York Times v článku s názvom "Môže Kremeľ ovplyvniť francúzske voľby?".

Šéf Elyzejského paláca Francois Hollande už v marci pranieroval snahy Kremľa "ovplyvniť verejnú mienku" prostredníctvom "ideologických operácií" a svojich "sietí strategického vplyvu" vo Francúzsku, pripomína denník.

Kybernetické útoky, propaganda, dezinformácie či dokonca financovanie kampaní - rozhodne existuje mnoho dôvodov pre obavy, a to o to viac, že podkopávajúca ofenzíva Kremľa je rozsiahlym a dlhotrvajúcim projektom, konštatuje New York Times.

Ruské orgány podľa neho založili vo Francúzsku najmenej tri organizácie, ktoré majú šíriť vplyv Kremľa. Francúzsko-ruský dialóg je spolok vytvorený v roku 2004 pod patronátom vtedajšieho prezidenta Jacquesa Chiraca a ruského prezidenta Vladimira Putina. Jeho proklamovaným cieľom je rozvíjať "hospodársku spoluprácu a obchodné vzťahy". Podľa denníka sa však skôr zdá, že spolok vytvára pôdu pre zrušenie protiruských sankcií a presadzuje geopolitické názory Kremľa. Pomáhal aj pri organizovaní konferencie o Sýrii z 11. apríla, na ktorú zavítal námestník sýrskeho ministra zahraničných vecí. Podľa francúzskych tajných služieb je tento spolok "infikovaný" ruskými zahraničnými spravodajskými službami.

Ďalšou organizáciou Kremľa je Inštitút demokracie a spolupráce, založený v Paríži v roku 2008. Jeho proklamovaným cieľom je vytvárať "most pevného priateľstva medzi dvoma veľkými európskymi národmi - Francúzskom a Ruskom". Riaditeľka inštitútu vyhlasovala, že Západ si chce podmaniť Rusko a dokonca ho "rozštvrtiť". Rusko podľa nej "ponúka alternatívu k Západu".

Treťou hlavnou organizáciou Kremľa vo Francúzsku je podľa amerického denníka Fórum krajanov. Po prvý raz sa zišlo v roku 2011 a spája rusky hovoriacich emigrantov a potomkov emigrantov. Stretnutia sa konajú na ruskom veľvyslanectve v Paríži. Toto fórum - ale aj ďalšie podobné v iných krajinách - je srdcom Putinovej iniciatívy "Ruský svet": úsilia o mobilizáciu ruskej diaspóry pre rôzne jazykové, kultúrne a ekonomické projekty i pre budovanie podpory pre Kremeľ v takých geopolitických otázkach, ako je vojna medzi Ruskom a Ukrajinou.

Šéfovia týchto troch organizácií sa pravidelne objavujú vo francúzskych médiách, ale aj v médiách, ktoré vytvoril a financuje Kremeľ. Dve najvplyvnejšie sú agentúra Sputnik a televízia RT. Pokiaľ ide o prezidentské voľby, Sputnik a RT útočia na centristického kandidáta Emmanuela Macrona a podporujú ultrapravicovú kandidátku Marine Le Penovú a pravicového kandidáta Francoisa Fillona.

New York Times pripomína, že Európsky parlament vlani v novembri varoval pred "ruskou dezinformačnou a propagandistickou vojnou", ktorú označil za "neoddeliteľnú súčasť modernej hybridnej vojny", čo je "kombinácia vojenských a nevojenských opatrení skrytej a otvorenej povahy".

Táto vojna naozaj prebieha, konštatuje New York Times. V závere článku píše, cieľom tejto vojny je vybudovať "postzápadný svetový poriadok", na ktorý vyzval ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo svojom prejave na bezpečnostnej konferencii v Mníchove vo februári. A každý, kto pozná vnútornú situáciu v Rusku - všeobecnú korupciu, zlú ekonomiku, rozšírenú chudobu, očividné zhoršenie politických a občianskych slobôd -, nemôže pochybovať o tom, že Putin môže mať vplyv na prezidentské voľby vo Francúzsku.

Viac o téme: Francois FillonMarine Le PenKremeľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu