Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Britská premiérka Mayová chce predčasnými voľbami posilniť svoju politickú autoritu

Theresa Mayová sa rozhodla usporiadať predčasné voľby.
Theresa Mayová sa rozhodla usporiadať predčasné voľby. (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

LONDÝN - Jedným z nepísaných pravidiel britskej politiky je, že premiér zvoláva predčasné voľby len vtedy, keď si je istý, že to bude pre jeho osobu aj stranu prospešný akt. Pre TASR to povedal analytik GLOBSEC Policy Institute Tomáš Nagy v reakcii na rozhodnutie britskej premiérky Theresy Mayovej usporiadať predčasné parlamentné voľby.

„Z hľadiska aktuálneho vnútropolitického vývoja ide o relatívne pochopiteľný ťah, keďže opozičné strany nedokážu voličom ponúknuť dostatočne kvalifikovanú a uveriteľnú alternatívu,“ konštatoval Nagy. Podľa posledných volebných prieskumov spoločnosti pre výskum trhu YouGov disponuje britská Konzervatívna strana 48 percentami preferenčných hlasov.

Primárnym cieľom premiérky je ucelenie parlamentnej väčšiny, ktorou jej strana disponuje. „Posilnenie jej postavenia spôsobí aj priamo úmerné posilnenie jej zodpovednosti za proces vystúpenia zo štruktúr Európskej únie (EÚ). Solídnejšia parlamentná väčšina umožní premiérke schváliť finálnu dohodu s Úniou jednoduchšie, ako by to bolo so súčasnou, pomerne malou, parlamentnou majoritou - 330 poslancov zo 650,“ dodal Nagy.

Britský parlament schválil predčasné voľby v stredu (19. 4.) a ich termín stanovil na 8. júna. Podľa Nagya ide o dôkladne premyslený politický ťah a toto načasovanie volieb je relatívne ideálne. „Napriek tomu, že proces brexitu sa už formálne spustil, samotné rokovania o meritórnych záležitostiach, teda nie o procedurálnych záležitostiach, sa začnú až po prezidentských a parlamentných voľbách vo Francúzsku,“ povedal Nagy.

Premiérka Mayová koncom marca oficiálne aktivovala článok 50 Lisabonskej zmluvy, čím spustila dvojročnú lehotu na vyjednanie podmienok spolupráce a odchod z EÚ.

Viac o téme: UKBrexitTherese Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu