Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Rusi ukázali otca všetkých bômb: Je silnejší než matka Američanov, VIDEO po výbuchu nastane apokalypsa

Vladimir Putin (ilustračné foto)
Vladimir Putin (ilustračné foto) (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA - Premení všetko na popol. Štyrikrát silnejšia ako jej americký náprotivok. "Matka všetkých bômb" nie je nič oproti "otcovi všetkých bômb", tvrdia Rusi. Jej účinky boli pri skúške ničivé. Pozrite sa, čoho všetkého je "ruský otec" schopný.

"Otec všetkých bômb (FOAB)". Takto sa volá najsilnejšia nejadrová bomba na svete. "Narodila" sa v rou 2007 a vyrobili ju v Rusku. Ruskí analytici tvrdia, že je štyrikrát silnejšia ako americká "matka všetkých bômb".

"Otec" zatiaľ ešte nikdy nebol použitý v teréne pri skutočnom boji. Jeho účinky sp však smrtiace. Podľa vojenského analytika Cedrica Leightona sa všetky objekty v oblasti detonácie jednoducho vyparia, čo z bomby robí odstrašujúcu zbraň. Keď ju pred desaitimi rokmi prvýkrát Rusi testovali, veliteľ vojenského štábu vyhlásil, že bomba vypustila také tlakové vlny ako keby bola atómová bomba. S tým rozdielom, že po sebe nezanechá rádioaktívne následky.

VIDEO po výbuchu nastane silná explózia, ktorá zlikviduje všetko živé v okolí

Výbuch FOABu sa odhaduje na silu 44 ton dynamitu, naproti tomu americká "matka všetkých bômb" má silu výbuchu rovnú 11 tonám dynamitu. Zaujímavé, že "otec" váži iba vyše 7 ton, pričom "matka" až vyše 8 ton. Alexander Mozgovoj z ruského magazínu Národná obrana tvrdí, že bômb môže byť viac a že jej sila je ničivá. "Táto bomba nezanechá nič nažive. Premení všetko na popol".

Keď sú čísla o FOAB z ruských zdrojov správne, tak majú ruskí odborníci pravdu, že ide o najsilnejšiu bombu na svete, tvrdí CNN. "Môžu mať pravdu," tvrdí pre americký portál Rick Francona, vojnový veterán a bývalý vojenský atašé v Sýrii. "Rusi sú priekopníci vo vývoji týchto termobarických bômb," hovorí Francona. "nemám vôbec žiadnych pochýb, že by ju Rusi nevyrobili. Spadá to do ich technologických schopností," tvrdí veterán.

Američania zabili MOABom takmer 100 radikálov

Americké lietadlo zhodilo bombu GBU-43 (Massive Ordnance Air Blast bomb - MOAB) v provincii Nangarhár v rámci pokračujúceho úsilia o porážku Daeš v Afganistane, uviedol Pentagón. Útok bol podľa neho vedený tak, aby sa minimalizovalo ohrozenie pre Afgancov a americké sily operujúce v oblasti. Podľa posledných informácií bomba zneškodnila takmer sto bojovníkov Daeš.

Ukážka na VIDEU matky všetkých bômb

Viac o téme: RuskoOtec všetkých bômbFOABMOAB
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu