Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prvé kolo prezidentských volieb vo Francúzsku sa blíži: Favoritom ostáva Macron

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP/David Vincent)

PARÍŽ - Tri dni pred prvým kolom prezidentských volieb vo Francúzsku zostáva ich favoritom centrista Emmanuel Macron. Z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút Harris Intercative a dnes zverejnil portál France Info, vyplýva, že Macrona by volilo 25 percent voličov, zatiaľ čo jeho hlavná rivalka Marine Le Penová dostala podporu 22 percent respondentov.

O tretie miesto sa delia ľavičiar Jean-Luc Mélenchon a konzervatívec Francois Fillon, ktorí dostali zhodne po 19 percent hlasov. Politológovia v tejto súvislosti upozorňujú, že vzhľadom na možnú štatistickú chybu v prieskume je reálne, že jeden z dvojice Mélenchon-Fillon by sa mohol dostať do druhého kola volieb.

Ďaleko za touto štvoricou je socialista Benoit Hamon, ktorý podľa prieskumu zaznamenal ďalší odlev z tábora svojich priaznivcov. Momentálne je pripravených voliť ho len 7,5 percenta respondentov, pričom ešte začiatkom februára mal 14-percentnú podporu. Prezidentské voľby vo Francúzsku sa uskutočnia v dvoch kolách - prvé sa koná túto nedeľu 23. apríla a druhé, rozhodujúce, 7. mája. O funkciu hlavy štátu sa uchádza celkovo 11 kandidátov.

Ak pravicoví voliči podporia Le Penovú, prezidentom sa stane Macron 

Francúzsky prezidentský kandidát Francois Fillon odkázal pravicovým voličom, že ak dajú hlas Marine Le Penovej, nakoniec sa prezidentom stane Emmanuel Macron. V rozhovore pre dnešný francúzsky denník Le Figaro tiež vyhlásil, že verí vo svoj postup do druhého kola a zaútočil na Macrona v otázke islamského radikalizmu. "Ak budú voliť Le Penovú, budú mať Macrona," povedal Fillon. Dával tým najavo, že ak do druhého postúpia Le Penová a Macron, druhý menovaný ma podľa prieskumov veľkú šancu na celkové víťazstvo.

Jedna z hlavných Fillonových tém v kampani je boj proti islamskému radikalizmu. V tejto súvislosti adresoval tvrdé slová Macronovi: "V boji proti islamizmu, ako aj v ostatných témach, je Macron vágny. Nevidno u neho odhodlanie efektívne bojovať proti tomuto nebezpečenstvu. Pre Macrona nie je islamizmus totalitnou hrozbou, ktorá ohrozuje svetový mier." Fillon svojmu súperovi vyčíta, že nehovorí o vyhosťovaní nebezpečných islamistov ani o rozpúšťaní radikálnych islamských skupín na francúzskom území.

Na otázku o predpokladaných výsledkoch nedeľňajšieho prvého kola prezidentských volieb odpovedal stroho: "Dostanem sa do druhého kola." V predvolebných prieskumoch vedie centrista Macron pred predsedníčkou Národného frontu (FN) Marine Le Penovou, ktorí majú najväčšiu šancu na postup do druhého kola volieb, konaného bude 7. mája. Fillon a ľavičiar Jean-Luc Mélenchon obsadzujú v sondážach striedavo tretiu a štvrtú priečku.

Macron sa snaží získať voličov telefonicky, volá miliónom Francúzov 

Netradične telefonicky sa obrátil prezidentský kandidát Emmanuel Macron na šesť miliónov francúzskych voličov. V 90-sekundovej nahrávke ich presviedča, aby išli voliť a dali mu svoj hlas. "Dobrý deň, pri telefóne je Emmanuel Macron," zaznieva v ostatných dňoch v slúchadlách telefónov francúzskych voličov. Macron ich v prednahratom telefonáte presviedča, že práve jeho hnutie En Marche (Vpred!) je tou najlepšou voľbou.

"Ďakujem vám za jeden o pol minúty vášho času. Som prezidentským kandidátom vo voľbách, ktorých prvé kolo bude v nedeľu 23. apríla. Dúfam, že plánujete ísť voliť. Navrhujem, aby ste volili užitočne," vysvetľuje vo zvukovej nahrávke Macron, o ktorej informoval server francúzskej televízie a rádia France Info.

Macronov volebný tím potvrdil, že v dňoch 18. – 21. apríla mieni týmto spôsobom osloviť šesť miliónov voličov. Čísla má z verejne dostupnej databázy, niektorých voličov ale tento typ kampane popudil. Telefonické oslovovanie voličov vo Francúzsku nie je novinkou. Milióny telefonátov už vykonali aj dobrovoľníci v službách ľavicového kandidáta Jean-Luca Mélenchona a v minulosti tento spôsob použili pravicoví Republikáni (LR) na presviedčanie nevoličov, uvádza France Info.

Viac o téme: FrancúzskoMarine Le PenováEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu