Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Svet v napätí z globálneho konfliktu: Všetko spustila chybička, prišlo sa na to po týždni

Lietadlová loď Carl Vinson Zobraziť galériu (6)
Lietadlová loď Carl Vinson (Zdroj: SITA/archív)

BRATISLAVA – Krok od tragédie. Celá pozornosť sveta sa pred pár dňami zameriavala iba dianie okolo Severnej Kórey. Diktatúra vyzbrojená jadrovými zbraňami sa vyhrážala útokmi na Spojené štáty. Tie k hraniciam kórejského poloostrova vyslali vojnovú flotilu na čele s modernou lietadlovou loďou Carl Vinson. Napätá situácia hrozila možným konfliktom, no nakoniec udialo sa úplne niečo iné.

Pred pár dňami vyslali Američania bojovú eskadru na čele s lietadlovou loďou USS. Carl Vinson k brehom Severnej Kórey, aby režim mladého diktátora Kim Čong-una odstrašili.

VIDEO Svet v napätí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/archív)

V utorok totiž vyplávalo na povrch, že lietadlová loď Američanov desať dní plávala opačným smerom – k Austrálii. Trump vyhlásil, že vyslal „vojnové loďstvo“ ako varovanie.

VIDEO Svet v napätí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/archív)

Keď Severná Kórea počas minulého víkendu predviedla na vojenskej prehliadke pravdepodobne nové rakety a uskutočnila ďalšie neúspešné raketové testy, preplávali americké plavidlá Sundským prielivom a pokračovali do Indického oceánu.

O presune flotily informovala aj najväčšia americká televízia CNN

Carl Vinson unesie 60 lietadiel a 5 tisíc členov posádky. Okrem neho sú v skupine aj dva torpédoborce, jeden krížnik s balistickými strelami a ďalšie bojové lode. Najprv išli teda dokončiť manévre s austrálskymi kolegami a až potom by sa mali vydať podľa rozkazov do „západného Pacifiku“.

VIDEO Svet v napätí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/archív)

Zatiaľ nie je jasné, či klamlivá informácia bola zverejnená zámerne s cieľom vystrašiť severokórejského vodcu Kim Čong-una alebo ide o zmenu plánu či jednoduchú chybu v komunikácii.

Vojnová flotila v akcii

Experti na severokórejský diktátorský režim varovali, že by rozporuplné vyhlásenia mohli znížiť dôveryhodnosť Trumpovej vlády. „Ak sa vyhráža, a vaše vyhrážky nie sú vierohodné, zmarí to vašu politiku voči nim, nech už je akákoľvek,“ vyhlásil podľa agentúry Reuters politológ Joel Wit, bývalý činiteľ amerického ministerstva zahraničia, ktorý spolupracuje s ústavom univerzity Johna Hopkinsa.

VIDEO Svet v napätí
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/archív)

Viac o téme: USASeverná KóreaJužná KóreaKim čong Un
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu