Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Britský parlament schválil návrh Mayovej: Vypísali predčasné voľby na tento dátum

Theresa Mayová
Theresa Mayová (Zdroj: TASR/AP)

LONDÝN - Predčasné parlamentné voľby sa budú konať v Británii 8. júna. Schválila to dnes Dolná snemovňa britského parlamentu po tom, ako návrh na ich vypísanie v utorok predložila premiérka Theresa Mayová.

Dolná snemovňa odobrila návrh pomerom hlasov 522:12, čo je viac než dvojtretinová väčšina potrebná na schválenie tohto kroku. Návrh podporili labouristi, ako aj liberálni demokrati, informuje spravodajská stanica BBC. Predsedníčka vlády argumentovala tým, že nový mandát posilní jej pozíciu pri rokovaniach o brexite a poskytne istotu do budúcnosti. Predseda opozičnej Labouristickej strany Jeremy Corbyn výsledky hlasovania privítal, avšak premiérku obvinil zo zmeny postoja ohľadom viacerých záležitostí.

Riadne parlamentné voľby sa mali v Spojenom kráľovstve konať až v roku 2020, avšak britská legislatíva umožňuje aj ich predčasnú realizáciu, ak tento krok odobria dve tretiny zákonodarcov. Mayová na obranu tohto opatrenia v parlamente vyhlásila, že existuje "príležitosť" na vypísanie volieb ešte predtým, ako sa v júni začnú rokovania o tzv. brexite, a krajina potrebuje "silné vedenie", aby uspela v tomto procese.

Počas mimoriadnej rozpravy v Dolnej snemovni parlamentu Mayová vyhlásila, že konanie volieb je v tomto čase "správnym a zodpovedným" krokom, ktorým sa zabezpečí "päť rokov stability a istoty", pričom sa zároveň krajina pripraví na obdobie po vystúpení z Európskej únie. Corbyn síce podporil tento krok, navrhol však, aby Mayovej výroky boli braté s rezervou po tom, ako zmenila názor na predmetnú záležitosť. Škótska národná strana (SNP) obvinila premiérku z politického oportunizmu, ale dnešného hlasovania sa jej členovia zdržali.

Mayová v utorok pred svojím oficiálnym sídlom na londýnskej Downing Street v rámci ohlásenia predčasných volieb obvinila parlamentnú opozíciu zloženú z labouristov, liberálnych demokratov a škótskych nacionalistov z "politikárčenia", ako aj zo snahy spomaľovať proces vystúpenia Británie z EÚ.

Viac o téme: Predčasné voľbyBritániaTheresa Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu