Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Severná Kórea demoštruje svetu svoju silu, trapas počas manévrov: Odhalenie o smrteľnej rakete

Pravda alebo lož? Zobraziť galériu (6)
Pravda alebo lož? (Zdroj: bbc)

SOUL - Severná Kórea minulý týždeň oslávila 105. výročie narodenia svojho zakladateľa Kim Ir-sena, na počesť ktorého usporiadala v metropole Pchjongjang veľkolepú vojenskú prehliadku. V priamom prenose ju vysielala štátna televízia. Na jej záberoch bolo vidno množstvo armádnych vozidiel a tiež tisíce vojakov pochodujúcich po Kim Ir-senovom námestí. Sprevádzala ich pochodová hudba a obrovský potlesk z publika. Veľká sláva sa však teraz zmenila na posmech, keď sa vynorili špekulácie, že odprezentované nové zničujúce rakety boli podvod.

Situácia pri Kórei sa dramatizuje: Po amerických lodiach a vyhrážkach ďalší mimoriadny incident

KĽDR prehliadku na tzv. Deň Slnka, pripomínajúci narodenie Kim Ir-sena, využila na to, aby sa popýšila svojím bohatým vojenským arzenálom vrátane prototypu medzikontinentálnych balistických rakiet (ICBM). O tých odborníci tvrdia, že by jedného dňa mohli doletieť na kontinentálne územie USA.

Severná Kórea demoštruje svetu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Severná Kórea demoštruje svetu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

KĽDR na prehliadke po prvý raz predviedla tiež balistické rakety umiestnené na ponorkách (SLBM), priblížila agentúra Reuters. Medzi jej ďalším prezentovaným vojenským arzenálom sa objavili tanky, raketomety, delostrelecké zbrane či balistická raketa stredného doletu typu Musudan.

Severná Kórea demoštruje svetu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Severná Kórea demoštruje svetu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Zábery spočiatku zasiali strach do sŕdc analytikov na celom svete, že jadrový program Severnej Kórey by mohol byť ďalej, ako sa predpokladalo. Reportér BBC hovoril o "mimoriadnom pohľade". Neskôr sa však vynorili špekulácie, že arzenál lídra Kim Čong-una nie je až taký smrtiaci, ako sa zdá.

Podľa portálu mirror.co.uk sa objavili názory, že niektoré zbrane boli iba pomaľované kúsky dreva. Dôkazom má byť jedna z rakiet, ktorej odtieň bol odlišný od ostatných a jej "nos" krivo smeroval dohora. Vyplýva z toho, že by mohlo ísť o makety s cieľom zapôsobiť na okolitý svet.

Severná Kórea demoštruje svetu
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: bbc)

Napätie medzi USA a KĽDR

"Severná Kórea je najnebezpečnejšou a najnaliehavejšou hrozbou pre mier a bezpečnosť," povedal dnes americký viceprezident Mike Pence na palube lietadlovej lode Ronald Reagan kotviacej na japonskej námornej základni Jokosuka neďaleko metropoly Tokio.

"Ako jasne celému svetu povedal prezident Trump, éra strategickej trpezlivosti sa skončila," dodal Pence, ktorý na dvojdňovú návštevu Japonska pricestoval v utorok z Južnej Kórey, kde strávil tri dni. Z Japonska sa Pence presunie do Indonézie a svoju cestu po štyroch tichomorských krajinách ukončí v Austrálii.

Mike Pence
Zobraziť galériu (6)
Mike Pence  (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

Napätie na Kórejskom polostrove sa zvýšilo v dôsledku toho, že KĽDR pokračuje vo svojom jadrovom programe. S tým súvisia i doposiaľ najväčšie spoločné manévre USA a Južnej Kórey či vyslanie údernej skupiny amerických vojenských plavidiel do tejto oblasti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu