Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Jedna z najväčších strát pre Saudskú Arábiu: Pri havárii ich vrtuľníka zahynulo 12 vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RIJÁD - Havária saudskoarabského vojenského vrtuľníka vo východnom Jemene si dnes vyžiadala životy všetkých 12 osôb na palube. Vrtuľník typu Black Hawk sa zrútil počas vojenskej akcie v provincii Márib. Príčina incidentu nebola bezprostredne zverejnená a prípad sa vyšetruje.

Pre Saudskú Arábiu, ktorá stojí na čele medzinárodnej koalície bojujúcej v Jemene proti ozbrojeným húsijským povstalcom, ide o jednu z najväčších strát, uvádza agentúra Reuters. Koalícia prevažne sunnitských štátov sa do konfliktu zapojila v roku 2015 s cieľom vrátiť k moci prezidenta Abd Rabbuha Mansúra Hádího.

Šiitskí povstalci húsíovia v roku 2014 obsadili jemenské hlavné mesto Saná a prinútili medzinárodne uznanú vládu utiecť z krajiny. Konflikt si dosiaľ vyžiadal vyše 10.000 mŕtvych a viedol k vysídleniu troch miliónov Jemenčanov. Koalícia obviňuje Irán, že sa prostredníctvom húsíov usiluje o rozšírenie svojho vplyvu. Húsíovia považujú svoje povstanie za revolúciu proti korupcii. Koalícii sa v uplynulom čase darilo na západe Jemenu, avšak boje na ostatných frontoch vrátane Máribu sú statické.

Viac o téme: HaváriaVrtuľník Black Hawk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu