Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Konzumný životný štýl zabíja planétu: Poznáme riešenie, ktoré nás dokáže zachrániť pred záhubou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA - Prenajímať si všetko, čo je bežnou súčasťou nášho každodenného života je nepredstaviteľné. Žiadne vlastné auto, telefón či oblečenie. Aj to je spôsob ako zabrániť katastrofe na zemi. Žijeme na planéte, ktorú postupne devastujeme a len málokoho napadne otázka: Kde budeme o pár rokov? Čo tak využiť cirkulárnu ekonomiku.

Presný význam pojmu cirkulárna ekonomika vysvetlil švédsky politik, vedec a futurológ Anders Wijkman pre portál idnes.cz. Ako informoval, ide o systém, ktorý má zaistiť, že sa veci jednoducho budú využívať opakovane. Výsledkom toho bude znížená výroba nových produktov. Materiály budú kolovať a nie sa vyhadzovať či spaľovať.

Konzumný životný štýl zabíja
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Hlavným dôvodom, prečo je potrebné tento systém zaviesť do našich životov je planéta. Neuvedomujeme si totiž, ako ju postupne ničíme. Nerastné suroviny dôjdu. Vzduch denne znečisťujeme, meníme klímu a najzávažnejším problémom je tvorenie veľkého množstva odpadu. Je pravda, že napríklad také plasty triedime, no uvedomil si niekedy niekto koľko druhov plastov existuje? Nachádzajú sa skoro vo všetkom. Z toho vyplýva, že iba malú časť dokážeme recyklovať no a ten zvyšok jednoducho spálime.

Podľa pravidiel cirkulárnej ekonomiky

"Vezmime si napríklad môj iPhone. Skúste si predstaviť, že by som ho nekupoval, ale mohol si prenajať, a že by sme tak konali všetci," uviedol príklad Wijkman s tým, že v tomto prípade by bolo v záujme firmy vyrobiť výrobok, ktorý by vydržal v obehu čo najdlhšie. Dnes sa praktikuje opačný model. Výrobok má svoju krátku životnosť a človek je nútený kúpiť si nový. "Elektronické firmy by pritom mali mať záujem, aby rozbitú vec získali späť. V telefóne sú cenné súčiastky a preto by malo byť povinnosťou opäť ich využiť," dodal. Cirkulárnu ekonomiku treba brať ako metaforu pre lepšie využitie vecí, predĺženie životnosti, recykláciu a údržbu.

Konzumný životný štýl zabíja
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: pc.zoznam.sk)

Prenájom vecí a áut

V niekoľkých európskych zemiach je to už zaužívané. Obyvatelia miest si nainštalujú aplikáciu, pomocou ktorej nájdu najbližšie voľné auto. "Za poplatok dostanete kód, ktorým odomknete a idete. Je to založené na dôvere, avšak každé auto je vybavené systémom GPS," informoval o možnosti prenajímania áut.

Ničenie životného prostredia plastovými fľašami bude minulosťou: Revolučné riešenie na VIDEU

Podľa jeho slov je možné si prenajať takmer všetko. Oblečenie nie je žiadnou výnimkou. Každý má predsa doma v skrini niekoľko kúskov, ktoré mal na sebe párkrát. V najhoršom prípade iba raz. Preto je prenájom spoločenských šiat alebo obleku napríklad v takom Švédsku normálnou záležitosťou. Dopomohol k tomu svetovo známy textilný gigant H&M.

Konzumný životný štýl zabíja
Zobraziť galériu (6)

To, čo sa ale nedá prenajímať je jedlo. Tam však tiež plytváme a mnohokrát máme zbytočne veľké oči. Na jednej strane planéty sa vyhadzuje, na druhej ľudia trpia jedlom. Zabránime tomu len vtedy, keď budeme kupovať len toľko, koľko naozaj skonzumujeme.

Spoločenský status

Táto doba nie je úplne v poriadku. Náznakov je veľa a udržiavanie si určitého postavenia v spoločnosti prostredníctvom najnovších telefónov, áut či oblečenia je jedným z nich. Zo všetkého najsmutnejšie je, že si takéto porovnávanie vytvorili sami ľudia. Dovolili obrovským spoločnostiam, aby s ich životmi manipulovali. My sme zabudli nie len na základné hodnoty ale aj na našu planétu. Postupne ju týmto spôsobom ničíme až jedného dňa príde k najhoršiemu. Planéta jednoducho neprežije.

Riešenie existuje

Konzumný životný štýl zabíja
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

"Firmy musia platiť za to, že ničia prírodu. Pokiaľ to bude povinnosť, všetko sa zmení. Firmy budú mať konečne záujem vyrábať výrobky, ktoré budú znova použiteľné a budú mať dlhodobú životnosť," vysvetlil Wijkman a poradil ľuďom ako prispieť k šetreniu našej planéty. "Znížte spotrebu. Tlačte na politikov. Nevyhadzujte toľko a trieďte odpad. Nevyhadzujte jedlo. Nevytvárajte tlak na predajcov. Pýtajte sa na prenájom," uzavrel Wijkman. 

Viac o téme: ŠetrenieZáchranaPlanétaCirkulárna ekonomika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu