Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kremeľ odsúdil rozhodnutie ESĽP o zásahu v Beslane: Rusko musí platiť odškodné

Dmitrij Peskov
Dmitrij Peskov (Zdroj: SITA/AP/Seth Wenig)

MOSKVA/ŠTRASBURG - Je neprijateľné, že Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu rozhodol, že ruské úrady nepodnikli dostatočné opatrenia, aby v roku 2004 zabránili teroristickému útoku na školu v meste Beslan v Severnom Osetsku. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov to povedal dnes v reakcii na verdikt o tom, či ruské úrady nezanedbali ochranu detí v súvislosti s rukojemníckou drámou v Beslane.

Podľa dnešného verdiktu ESĽP došlo pri riešení rukojemníckej drámy v Beslane z ruskej strany k "vážnym zlyhaniam". Použitie zbraní ako delá, granátomety a plameňomety ruskými bezpečnostnými zložkami bolo podľa ESĽP neprimerané a prispelo k obetiam medzi rukojemníkmi. Na základe tohto verdiktu, zverejneného na webovej stránke ESĽP, musí Rusko poškodeným zaplatiť finančnú náhradu v celkovej výške približne tri milióny eur.

"Súd rozhodol, že Rusko musí vyplatiť žalobcom spolu 2.955.000 eur, pokiaľ ide o náhradu nemajetkovej ujmy, a zástupcom žalobcov spolu 88.000 eur, pokiaľ ide o náklady," uvádza sa v tlačovom vyhlásení tohto orgánu Rady Európy, z ktorého cituje ruská agentúra TASS. Zoznam žalobcov v prípade masakry v Beslane obsahuje 409 mien príbuzných obetí rukojemníckej či samotných rukojemníkov, ktorí vyviazli so zraneniami.

Európsky súd konštatoval, že ruské úrady o zámeroch teroristov zaútočiť na vzdelávacie zariadenie v tomto regióne vedeli. Nepodnikli však žiadne náležité opatrenia, aby zastavili týchto teroristov alebo ochránili školu. Úrady dokonca nevydali ani varovanie. ESĽP okrem iného dospel k záveru, že v plánovaní a riadení bezpečnostnej operácie boli "závažné nedostatky", čo viedlo ku chybám v rozhodovaní a koordinácii celého zásahu. EĽSP ďalej vyčítal Moskve spôsob, akým viedla vyšetrovanie celej tragédie.

V závere trojdňového teroristického útoku na školu v Beslane, ktorý sa začal 1. septembra 2004, zahynulo viac než 330 ľudí spolu s vyše 180 školákmi. Stovky ďalších utrpeli zranenia.

Do školy vošlo ozbrojené komando islamských extrémistov zo Severného Kaukazu a zajalo okolo 1100 rukojemníkov. Dráma sa skončila zásahom ruskej armády, ktorý sprevádzalo niekoľko výbuchov a dlhotrvajúca streľba. Preživší a pozostalí obetí z Beslanu sa vzápätí obrátili na ESĽP zo žalobami. Tvrdia, že zásah ruských bezpečnostných zložiek bol neprimeraný a v jeho dôsledku prišlo o život mnoho dospelých a detí. Rovnako chybne tiež podľa nich Rusi viedli vyjednávanie s teroristami.

Viac o téme: MoskvaBeslanDmitrij Peskov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu