Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Výmena rolí v partnerstve: Psychologička o emancipácii žien a slabosti chlapov, potomkovia trpia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA - Doba je rýchla a aj keď si to nepriznáme, všetko okolo nás sa postupne rozpadá. Ženy si začali obliekať nohavice a muži prestávajú byť mužmi. Vzťahy krachujú a z dnešných detí vyrastajú egoisti bez vzoru. Partneri sa nerešpektujú a chuť bojovať za lásku a spoločný život sa vytráca.

Psychologička Jiřina Prekopová sa zaujíma aj vo svojom pokročilom veku o to, kam sa naša spoločnosť uberá. Jej názory sú v niektorých momentoch dych vyrážajúce a nezaručujeme, že vám nezdvihnú adrenalín. Ako prezradila pre portál idnes.cz, ženy prestali používať svoju moc ovládať muža prirodzene a ich nároky presahujú hranice únosnosti.

"Nároky žien na mužov sa zvyšujú. Nie sú schopné robiť kompromisy. Hromadia sa mi prípady, kedy sa rozpadajú vzťahy vzdelaných, veľmi inteligentných a empatických ľudí. Oni sú empatickí, žiaľ iba sami k sebe. Každý presadzuje to svoje," vyjadrila Prekopová svoj názor na dnešnú partnerskú situáciu. Nehanbí sa povedať nahlas, že ženy sa namiesto využitia svojho daru a ženskej sily, obliekli do nohavíc a správajú sa ako muži.

Postavte sa, vaše telo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zdravá emancipácia je v poriadku

Doba kedy mala žena svoje miesto iba pri šporáku už pominula. Prekopová uznáva, že emancipácia je v dnešnej dobe potrebná, no mala by mať hranice. "Žena naozaj potrebuje možnosť emancipácie, čo sa týka povolania, možností uplatniť svoje schopnosti. Ale aj keď ide o významnú vedkyňu, lekárku či novinárku, nemalo by to byť citeľné doma a vo vzťahu," poznamenala. Dôležitým teda je, aby žena zostala ženou a muž mužom. Z toho vyplýva, že ak žena bude doma vnímať muža ako muža, on ju bude vnímať ako ženu.

Výmena rolí v partnerstve:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Thinkcstock.com)

Muž má byť jednoducho ten silnejší. Od neho sa očakáva, že bude hasiť oheň v prípade, že to bude potrebné. Príroda to jednoducho zariadila tak, aby muži a ženy rozmýšľali rozdielne. "Žena je slovník. Keď chce muž niečo povedať, povie to jednoducho. Žena zložito." Každý je teda iní, no aj napriek tomu sa dokonale dopĺňajú.

Zvýšený počet rozvodov a vplyv na deti

Muži a ženy sa prestali akceptovať. Zabudli na skutočnosť, že sú rozdielni, a že v spoločnom vzťahu je prirodzené prechádzať rôznymi úskaliami. Dopláca nato aj dnešná mladá generácia. Vyrastá vo svete, kde sa po prvom konflikte ľudia rozchádzajú a rozvádzajú. Podľa Prekopovej vyrastajú z dnešných detí egoisti. Tí to naučia svoje deti a takto to pôjde ďalej.

Výmena rolí v partnerstve:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Thinkcstock.com)

Nikdy by sa na obrázku rodiny nemalo objaviť dieťa uprostred rodičov. Matky v dnešnej dobe robia veľkú chybu, že po pôrode uprednostnia dieťa a muža odstavia na vedľajšiu koľaj. Muž sa môže snažiť akokoľvek, nikdy to však nebude postačujúce. Dieťa sa nemá stať v rodine hlavnou osobou, ktorej sa všetko podriaďuje. Pár by mal ostať párom a spoločne sa snažiť, aby ich potomkovi nič nechýbalo. Dieťa by nemalo byť chránené pred hádkami a konfliktami. Aj to je súčasť života. Malo by ale vždy vidieť zmierenie, prejav lásky a citu.

Kritickým je aj názor dnešných mladých na uzatváranie manželstva. U ľudí medzi 30 a 40 rokom života považuje za dôležité zotrvať v manželstve iba 42% z nich. Rovnako zle na tom je aj túžba po viacčlennej rodine. Po tej dnes túži iba 19% ľudí medzi 16 a 34 rokom života.

Viac o téme: MužŽenaVzťahEmancipácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu