Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trump o vzťahoch USA a Ruska: Sú na rekordne nízkej úrovni, vyjadril nádej

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v stredu povedal, že vzťahy USA a Ruska sú na "rekordne nízkej úrovni" v dôsledku moskovskej podpory pre sýrsky režim.

Spojené štáty podľa neho "s Ruskom vôbec nevychádzajú" a vzťahy medzi oboma globálnymi mocnosťami sú na rekordne nízkej úrovni. Na tlačovej konferencii v Bielom dome americký prezident vyjadril nádej, že môže zlepšiť vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ale "uvidíme, čo sa stane".

Hovoril na spoločnej tlačovej konferencii v Bielom dome s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom krátko po stretnutí amerického ministra zahraničných vecí Rexa Tillersona s Putinom v Moskve. Tillerson povedal reportérom, že vzťahy oboch krajín sú momentálne "na nízkom bode" a sú poznačené vážnou nedôverou.

Podľa Trumpa zostáva nejasné, či Rusko vedelo o plánoch Sýrie uskutočniť minulý týždeň chemický útok na civilistov. Vyhlásil, že "je istotne možné, ale nepravdepodobné, že by o útoku vedeli... Rád by som si myslel, že o tom nevedeli, ale istotne mohli vedieť, boli tam," dodal.

Upozorňoval na skutočnosť, že Rusi využívajú sýrsku leteckú základňu, z ktorej bol minulý týždeň vedený chemický útok s desiatkami civilných obetí. Trump súčasne povedal, že "nemá absolútne žiadne pochybnosti" o tom, že USA urobili správnu vec, keď reagovali na tento útok náletom na sýrsku leteckú základňu.

Viac o téme: RuskoUSADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu