Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Moskva odmietla turecké tvrdenia o použití sarinu v Sýrii: Ankara nemá na to právomoc

K údajnému chemickému útoku na vzbúrencami ovládané západosýrske mesto Chán Šajchún v provincii Idlib došlo 4. apríla a zahynulo pri ňom najmenej 87 civilistov.
K údajnému chemickému útoku na vzbúrencami ovládané západosýrske mesto Chán Šajchún v provincii Idlib došlo 4. apríla a zahynulo pri ňom najmenej 87 civilistov. (Zdroj: TASR/DHA-Depo Photos via AP)

ISTANBUL/MOSKVA - Moskva dnes odmietla výsledky testov, ktorými Turecko preukázalo použitie sarinu pri minulotýždňovom útoku v meste Chán Šajchún na severozápade Sýrie. Ankara totiž podľa Ruska nemá právomoc ani kompetencie na vykonávanie takýchto testov, povedala dnes hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

"Zdá sa mi, že turecké ministerstvo zdravotníctva by sa pred (turistickou) sezónou malo zaoberať analýzou vody v mori a kontrolou kvality potravín," citovala Zacharovovú agentúra TASS. Hovorkyňa ďalej uviedla, že vyšetrovanie tohto prípadu by namiesto Ankary mali viesť Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) spadajúca pod OSN a sýrske úrady. 

Turecký minister zdravotníctva Recep Akdag v utorok oznámil, že výsledky testov použite sarinu pri zmienenom útoku jednoznačne potvrdili. Analýza vzoriek krvi a moču obetí útoku podľa ministra potvrdila prítomnosť metabolitu sarinu - vysokotoxickej chemickej látky s nervovo paralytickými účinkami.

K údajnému chemickému útoku na vzbúrencami ovládané západosýrske mesto Chán Šajchún v provincii Idlib došlo 4. apríla a zahynulo pri ňom najmenej 87 civilistov. USA a ďalšie západné štáty tvrdia, že chemické zbrane použila sýrska armáda, čo však Damask popiera. Podľa ruského ministerstva obrany sa jedovaté látky uvoľnili do ovzdušia, keď sýrske lietadlá pri nálete zasiahli povstalecký sklad chemických zbraní a munície na východnom okraji Chán Šajchúnu.

Viac o téme: MoskvaSýriaChemický útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu