Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Situácia pri Kórei sa dramatizuje: Po amerických lodiach a vyhrážkach ďalší mimoriadny incident

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN/TOKIO - Podľa správ z Tokia bolo v utorok v blízkosti japonského vzdušného priestoru spozorovaných šesť ruských lietadiel. Tieto informácie prichádzajú v čase zvýšeného napätia v regióne potom, čo japonský premiér popísal raketový test KĽDR ako vážnu hrozbu. Ku Kórejskému polostrovu sa blížia americké lode, čo vyvolalo ostrú reakciu severokórejského režimu. Akékoľvek silové prejavy americkej armády v oblasti majú byť potrestané jadrovým útokom proti Spojeným štátom.

Japonské obranné sily najprv reagovali na dva ruské strategické bombardéry Tu-95 Bear, ktoré sa objavili v blízkosti Tichého oceána. O niečo neskôr boli podľa NHK vyslané dve stíhačky Il-38 k Hokkaidu, čo je najsevernejší japonský ostrov. Dve stíhačky mali v rovnaký deň urobiť otočku v blízkosti Tokia po prechode nad Tichý oceán, potom sa vrátili na ruské územie.

Situácia pri Kórei sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ku Kórejskému poloostrovu sa presúvajú USA

Po najnovších raketových skúškach KĽDR sa Washington rozhodol presunúť ku Kórejskému polostrovu údernú skupinu svojich plavidiel pozostávajúcu z lietadlovej lode na jadrový pohon USS Carl Vinson, dvoch torpédoborcov a jedného krížnika. Lode, ktorých pôvodným cieľom bola Austrália, vyplávali v sobotu zo Singapuru a majú zaujať pozíciu v západnom Pacifiku.

Situácia pri Kórei sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Od roku 2006 vykonal Pchjongjang päť jadrových testov a množstvo skúšok rakiet stredného a krátkeho doletu. Špekuluje sa, že šiesta jadrová skúška je "na spadnutie", keďže sa blíži 105. výročie narodenia bývalého severokórejského vodcu Kim Ir-sena (oslavuje sa 15. apríla) a 85. výročie založenia Kórejskej ľudovej armády (25. apríla).

USS Carl Vinson
Zobraziť galériu (4)
USS Carl Vinson  (Zdroj: SITA/AP)

Podľa americkej televíznej stanice NBC vypracovala Národná bezpečnostná rada plány pre prezidenta Donalda Trumpa, ktoré okrem iného navrhujú návrat amerických jadrových zbraní do Južnej Kórey - Američania ich odtiaľ stiahli pred 25 rokmi. Ako jedno z krajných riešení sa zvažuje aj zabitie severokórejského vodcu Kim Čong-una. Trump tlačí na Čínu, aby svojmu severokórejskému spojencovi dohovorila.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu