Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nemecké mesto si povedalo DOSŤ: Merkelovej zaslalo účet za utečencov

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

LIPSKO - Nemecké mesto Freiberg zaslalo úradu spolkovej kancelárky Angely Merkelovej účet za náklady, ktoré samospráve vznikli v súvislosti s utečencami prijatými v minulom roku.

Starosta Freibergu Sven Krüger zaslal účet na 736.200 eur spojený s integráciou 1700 utečencov priamo kancelárke, uviedol hovorca spolkovej krajiny Sasko pre dnešné vydanie denníka Freie Presse.

"Kancelárka opakovane prisľúbila, že nedôjde k nárastu daní ani požičiavaniu na financovanie (riešenia) utečeneckej krízy a že rozpočty miestnych samospráv nebudú dodatočne zaťažované," povedal sám Krüger pre spravodajský portál týždenníka Focus.

Freiberg, mesto s takmer 42.000 obyvateľmi ležiace neďaleko hranice s Českou republikou, prijal pomerne veľký počet utečencov.  "Momentálne tu s nami žije 1700 žiadateľov a azyl a uznaných utečencov. To predstavuje štyri percentá našich obyvateľov na rozdiel od približne jedného percenta v celom Nemecku," uviedol Krüger.  Dodal, že táto záležitosť preňho nie je primárne o peniazoch, ale zdôraznení potrebu otvorenej a úprimnej diskusie o záťaži utečeneckej krízy pre miestne samosprávy.

Viac o téme: UtečenciMigrantiAngela MerkelováFreiberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu