Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nové odhalenie o chemickom útoku: FOTO Identita pilota smrti a dôkaz, že Rusi v tom majú prsty

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Twitter/archív)

BRATISLAVA - Identita zabijaka odhalená! Ide o pilota, ktorý vykonal chemický útok s bojovým plynom sarín a zabil 87 sýrskych civilistov. Vojak z kokpitu stíhačky nie je vôbec nováčik. Je to skúsený vojak Asadovej armády a dokonca s podobným útokom už skúsenosti má.

Jeho meno je Mohamed Hasouri. Britské médiá dokonca priniesli informáciu, že pilot a veliteľ letky Asadovej armády, podobný útok vykonal už minulý mesiac.

Za nálet, pri ktorom v ukrutných mukách zomierali deti, mu pogratuloval sám najvyšší šéf sýrskej armády. Fotka kolovala po sociálnej sieti Twitter vďaka jednému sýrskemu poslancovi. Sýrsky šéf armády ďakuje generálovi Hasourimu za zničenie skladov zbraní Al-Kájdy v Chán Šajchoune.

Pilot (vľavo) na snímke s generálom Alim Ayoubom, náčelníkom sýrskej armády
Zobraziť galériu (4)
Pilot (vľavo) na snímke s generálom Alim Ayoubom, náčelníkom sýrskej armády  (Zdroj: Twitter/archív)

Médiá tvrdia, že sýrsky poslanec zmenil prvé meno, aby utajil jeho identitu. No pri porovnaní s bývalými fotkami pilota, ho identifikovali. Potvrdil to zdroj britským novinám The Times.

Experti sú tiež presvedčení podľa britských médií, že Hasouri takmer určite musel vedieť, že útočí chemickým plynom, pretože miesto útoku by sa líšilo od tradičného bombového útoku. Chemické zbrane sa zhadzujú oproti smeru vetra v cieľovej oblasti pri dobrých meteorologických podmienkach. Aby sa plyn nevyparil príliš rýchlo, alebo aby ho tiež vietor príliš rýchlo nerozfúkal.

Pilot Mohamed Hasouri
Zobraziť galériu (4)
Pilot Mohamed Hasouri  (Zdroj: Twitter/archív)

Podobný útok na inú dedinu

Navyše, Hasouri má mať podľa The Times na svedomí podobný útok na dedinu Latamine, iba niečo vyše 20 kilometrov od Chán Šajchoun, presnejšie 30 .marca. Pri tomto útoku asi 70 ľudí utrpelo poranenia na následky bojového plynu, našťastie nikto nezomrel. Lekári pri ošetrovaní tvrdili, že ľuďom išla z úst pena a mali kŕče a záchvaty.

Alavit, rovnako ako Asad

Genrál je šéfom leteckej brigády s číslom 50. Pochádza z mestečka Talkalakh, neďaleko libanonskej hranice. Dokonca sa objavili správy, že Hasouri zahynul v autovom bombovom útoku. Sám je alavit, čo je sekta šiitskeho islamu. K nej sa radí aj sám Baššár Asad a jeho najbližšie okolie.

Nové odhalenie o chemickom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter/archív)

Okolo chemického útoku prebiehajú stále spory. Asadov režim sa bráni, že jeho vojaci napadli iba sklady zbraní radikálnych džihádistov. Vraj neútočili na civilistov. Zatiaľ čo medzinárodná koalícia na čele s USA viní z útoku sýrsky režim. Podľa expertov by sa totiž pri ničení sarínu nedostal do ovzdušia tento smrteľný plyn.

Rusi o útoku vedeli

Zaujímavé informácie vyplávali dnes na povrch aj v súvislosti so samotným chemickým útokom. Spojené štáty podozrievajú Rusko z toho, že vedelo, že sýrske letectvo podnikne útok plynom na Chán Šajchoun. Správu priniesla agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného vysokého amerického predstaviteľa. Ako dôkaz má byť ruský dron, ktorý krúžil nad nemocnicou, kam prevážali ranených. O prítomnosti dronu sa vedelo, ale malo sa za to, že je sýrsky a nie ruský.

Krycí manéver

Iba niekoľko hodín po tom, čo dron odletel, na nemocnicu zaútočilo vojenské lietadlo vyrobené v Rusku. Nie je jasné, či ide o stroj v ruskom alebo sýrskom arzenále. Američania tvrdia, že tento útok mal prekryť použitie chemických zbraní pri predošlom útoku.

 

Viac o téme: SýriaGeneralSarínPilotChemický útokMohammed Hasouri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu