Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Krvavá nedeľa v Egypte: Dva výbuchy, desiatky mŕtvych, výnimočný stav

Kostol v Tante, v ktorom prišlo k explózii Zobraziť galériu (3)
Kostol v Tante, v ktorom prišlo k explózii (Zdroj: SITA/AP)

KÁHIRA - Egypt dnes zažíva krvavú nedeľu. V dvoch mestách dolo k výbuchu v kostoloch. Najmenej 43 ľudí zahynulo a ďalších minimálne 60 osôb utrpelo zranenia pri výbuchu nálože v kostole vv meste Tanta, druhý útok sa odohral v Alexandrii. Extrémistická organizácia Daeš pohrozila dnes ďalšími útokmi.

Prezident SISI zavedie v Egypte na tri mesiace výnimočný stav

Egyptský prezident Abdal Fattah Sísí v televíznom prejave oznámil, že po dnešných atentátoch na dva kresťanské kostoly zavedie v krajine na tri mesiace výnimočný stav. Najskôr ale podľa neho musí vláda podniknúť príslušné právne a ústavné kroky. Sísí ohlásil aj ďalšie bezpečnostné opatrenia, ktorých povahu ale nespresnil. 

Daeš straší ďalšími útokmi

Extrémistická organizácia Daeš pohrozila dnes ďalšími útokmi na kresťanov v Egypte. Uviedla to po tom, ako sa prihlásila k dnešným dvom výbuchom v koptských kostoloch v severnom Egypte, ktoré si vyžiadali najmenej 44 mŕtvych a vyše 100 zranených. "Nech križiaci a odpadlíci vedia, že zaplatia vysokú cenu, a to krvou svojich synov," uvádza sa v internetovom vyhlásení agentúry Amák, ktorá je blízka Daeš. 

Podľa nej oba útoky v mestách Tanta a Alexandria spáchali egyptskí samovražední útočníci opásaní výbušninami. Výbuchy si dovedna vyžiadali 50 obetí, tvrdí Amák. Autenticitu vyhlásenia nebolo bezprostredne možné nezávisle overiť. Podľa agentúry DPA je však konzistentné s doterajšími podobnými vyhláseniami Daeš. 

Zabitých je viac, nastupuje armáda

Počet obetí dnešných samovražedných útokov na dva kresťanské kostoly v Egypte vzrástol podľa agentúry AP na 43, zranených bolo približne 100 ľudí. K atentátom sa prihlásilo radikálne hnutie Daeš. Egyptský prezident Abdal Fattah Sísí večer nariadil okamžité nasadenie armády, ktorá má pomôcť polícii v ochrane kľúčových infraštruktúr po celej krajine.

Incidenty najnovšie odsúdil americký prezident Donald Trump. Na twitteri uviedol, že je z útoku voči spojencom USA smutný a že má veľkú dôveru v to, že Sísí sa "so situáciou vhodne vysporiada".

K útoku sa prihlásil Daeš

K dnešným dvom útokom na kostoly koptských kresťanov v mestách Tanta a Alexandria v severnom Egypte sa prihlásila džihádistická skupina Daeš. Na islamistov napojená tlačová agentúra Amak informovala prostredníctvom online vyhlásenia, že útoky v mestách Tanta a Alexandria spáchali militanti zo sinajskej odnože extrémistickej organizácie Daeš. Egyptskí extrémisti napojení na Daeš sú aktívni prevažne v severnej oblasti Sinajského polostrova.

Obyvatelia po útoku vyšli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hazem Gouda)

Medzi obeťami nie sú Slováci

Dnešné útoky na dva kostoly koptských kresťanov si nevyžiadali zranenia ani smrť žiadneho Slováka. Potvrdil to Igor Skoček, riaditeľ tlačového oddelenia ministerstva zahraničných vecí (MZV). Rezort sa o tom informoval u Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Káhire.

Krvavý deň pre Egypt, krajina hlási ďalší útok 

Egyptská štátna televízia informovala o ďalšej explózii pri kresťanskom kostole . Výbuch v Alexandrii zabil podľa tohto zdroja šesť ľudí a 33 zranil. Páchateľom bol podľa televízie samovražedný útočník. 

Pápež odsúdil útok v koptskom kostole; zomrelo najmenej 25 ľudí

Na 25 sa zvýšil počet obetí dnešného útoku na kostol koptských kresťanov v egyptskom meste Tanta asi 60 kilometrov severne od Káhiry. Oznámilo to ministerstvo zdravotníctva s tým, že zranených je 59 ľudí. Útok v kostole, ktorý sa stal v deň, keď kresťania po celom svete slávia Kvetnú nedeľu, vzápätí odsúdil pápež František. Pápež navyše o niekoľko týždňov plánuje návštevu Egypta. 

Ľudia sa po útoku v Tante zhromažďujú pred kostolom

Krvavá nedeľa v Egypte:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Krvavá nedeľa v Egypte:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Hlavu katolíckej cirkvi o útoku informovali odkazom na kúsku papiera v čase, keď si pripomínal Kvetnú nedeľu počas slávnostných obradov na Námestí sv. Petra vo Vatikáne. Pápež si krátko pred tým pripomenul obete piatkového útoku nákladným autom v Štokholme.  František vyjadril hlbokú sústrasť "môjmu bratovi, pápežovi Tawadrosovi II, koptskej cirkvi a všetkým milovaným Egypťanom". Dodal, že sa modlí za všetkých mŕtvych a ranených. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí zvolal po útoku krízové zasadnutie rady pre národnú obranu, oznámila štátna televízia. Na stretnutí by sa mali prerokovať "dôsledky" tohto činu.

Počet obetí stúpa

Na najmenej 21 mŕtvych a 50 zranených stúpol počet obetí výbuchu nálože, ku ktorému došlo dnes v koptskom kostole v egyptskom meste Tanta. 

Ďalšie podrobnosti o útoku neboli bezprostredne po jeho uskutočnení známe. Egypt už dlhšie obdobie čelí útokom zo strany radikálnych islamistických skupín pôsobiacich na Sinajskom polostrove. Násilie namierené najmä proti armáde a polícii sa vystupňovalo v roku 2013 po zosadení prezidenta Muhammada Mursího podporovaného hnutím Moslimské bratstvo.

Kostol bol plný veriacich, ktorí sa zišli na bohoslužbu. Televízia CBC zverejnila zábery z vnútra kostola, na ktorých sa množstvo ľudí kopí okolo očividne bezvládnych, zakrvavených tiel zakrytých papiermi.

Kresťania, väčšinou príslušníci koptskej cirkvi, sa podieľajú zhruba desiatimi percentami na 94-miliónovej populácii Egypta. Svoju vieru môžu praktizovať väčšinou slobodne a ich spolužitie s moslimským väčšinovým obyvateľstvom je naskrz pokojné. Vyskytujú sa však aj ojedinelé prípady napätia, predovšetkým vo vidieckych oblastiach.

Opakovane sa ale kresťania stávajú terčom islamských extrémistov. V decembri bolo pri ťažkom bombovom útoku na kresťanskú katedrálu v Káhire zabitých 30 ľudí. K útoku sa prihlásil Daeš.

Vraždili aj v Alexandrii

Prinajmenšom šesť obetí a 66 zranených si vyžiadal druhý útok počas dnešnej Kvetnej nedele na kostol koptských kresťanov v Egypte. Informovalo o tom egyptské ministerstvo zdravotníctva. Druhá nálož vybuchla popoludní pred kostolom v meste Alexandria asi 200 kilometrov severozápadne od Káhiry, kde koptský pápež Tawadros II odslúžil slávnostnú omšu pri príležitosti Kvetnej nedele. 

Solidaritu s obeťami útoku a sústrasť rodinám obetí z mesta Tanta v delte rieky Níl vyjadril v písomnom vyhlásení aj francúzsky prezident Francois Hollande. Egypt sa podľa neho znova stal terčom teroristov, "ktorí chcú zničiť tamojšiu jednotu a rozmanitosť". Francúzsko spoločne s egyptskými úradmi urobí všetko pre porazenie terorizmu, dodal.

Viac o téme: KostolVýbuchEgypt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu