Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

MIMORIADNY ONLINE Útok USA v Sýrii: Svet sa rozdelil, PRVÉ zábery zničenej základne

Spojené štáty odpálili vo štvrtok večer približne 60 riadených striel na leteckú základňu v Sýrii. Zobraziť galériu (26)
Spojené štáty odpálili vo štvrtok večer približne 60 riadených striel na leteckú základňu v Sýrii. (Zdroj: SITA/Mass Communication Specialist 3rd Class Robert S. Price/U.S. Navy via AP)

WASHINGTON - Spojené štáty odpálili vo štvrtok večer približne 60 riadených striel na leteckú základňu v Sýrii. Išlo o reakciu na tohtotýždňový chemický útok v severosýrskej provincii Idlib, ktorý si vyžiadal najmenej 86 životov.

  • Donald Trump potvrdil, že nariadil cielený útok na leteckú základňu Šajrát
  • 59 rakiet Tomahawk vypálili z amerických torpédoborcov v Stredozemnom mori
  • Išlo o odvetu za utorňajší chemický útok na mesto Chán Šajchún, pri ktorom zahynulo takmer 100 civilistov
  • Rusko hovorí o "akte agresie proti členskému štátu OSN"
  • Sýrska armáda hlási najmenej sedem mŕtvych a deväť zranených vojakov. Rusi hovoria o štyroch mŕtvych, šiestich popálených a dvoch nezvestných. Podľa sýrskej štátnej agentúry zomrelo pri útoku v blízkosti základne deväť civilistov.

 

21:49 Zo zbombardovanej leteckej základne Šajrát v sýrskej provincii Homs vzlietli dve sýrske vojenské lietadlá necelých 24 hodín po tom, čo sa toto vojenské zariadenie stalo terčom amerického raketového útoku. Informovala o tom organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii, ktorá za pomoci aktivistov na území Sýrie monitoruje konflikt. "Dve lietadlá typu Suchoj vzlietli z leteckej základne a podnikli nálety na oblasti na vidieckom východe provincie Homs," vyhlásil šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán pre tlačovú agentúru DPA.

20:56 Veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová dnes na verejnom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN varovala, že Spojené štáty môžu podniknúť po vojenskom útoku na sýrsku leteckú základňu aj ďalšiu vojenskú akciu. "USA uskutočnili túto noc veľmi uvážený krok. Sme pripravení podniknúť ich viac - ale dúfame, že to nebude potrebné," uviedla Haleyová.

20:38 Rusko o polnoci ruského času zastavuje komunikáciu s Pentagonom o leteckých operáciách nad Sýriou. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany. Predvolalo si tiež amerického vojenského atašé.

Komunikácia s Pentagonom slúžila k odvráteniu kolízií vojenských lietadiel operujúcich nad Sýriou. Rusko svojím rozhodnutím reaguje na dnešné americké údery na sýrsku základňu Šajrát a označuje ich za odvetu za utorkový chemický útok v sýrskom Idlib.

 

Satelitný záber po útoku USA.
Zobraziť galériu (26)
Satelitný záber po útoku USA.  (Zdroj: SITA/AP)

19:46 Akcia USA bola na hrane stretu s Ruskom. Napísal to na svojom facebookovom profile ruský premiér Dmitrij Medvedev . Podľa Medvedeva prezident Donald Trump tak demonštroval svoju nesamostatnosť a závislosť na americkom establishmente.

"Trump dnes ukázal, že bude tvrdo bojovať proti legitímne zvolenej sýrskej vláde, a nie hlavnému spoločnému nepriateľovi (Islamskému štátu). Je to v rozpore s medzinárodným právom a bez súhlasu OSN," napísal Medvedev.

Dmitrij Medvedev
Zobraziť galériu (26)
Dmitrij Medvedev  (Zdroj: SITA)

19:08 Ruský zástupca pri OSN odsúdil americký útok v Sýrii ako porušenie medzinárodného práva. Počas rokovaní Bezpečnostnej rady vyhlásil, že to bude mať vážne dôsledky pre medzinárodnú stabilitu.

18:18 Stovky protestujúcich ľudí sa dnes v tureckom Istanbule modlili za obete utorkového chemického útoku sýrskeho režimu na mesto Chán Šajchún v sýrskej provincii Idlib. Z útoku obvinili aj Západ.  "V tomto masakre je spoluvinníkom krutého Asada imperialistický Západ, predovšetkým Rusko, Spojené štáty a Irán," povedal  Ahmet Čamurluoglu, šéf Istanbulskej platformy pozostávajúcej z islamsky orientovaných mimovládnych organizácií.

V Istanbule spomínali na obete chemického útoku.
Zobraziť galériu (26)
V Istanbule spomínali na obete chemického útoku.

17:20 EÚ bude podporovať prácu Organizácie pre zákaz chemických zbraní, aby bolo použitie chemických zbraní vyšetrené, potvrdila šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová Mogheriniová potvrdila slová predsedu eurokomisie Jeana-Claudea Junckera, že USA sa rozhodli zaútočiť v Sýrii vzhľadom na to, že režim tamojšieho prezidenta Bašára Asada podľa nich stojí za utorňajším chemickým útokom. Páchatelia chemického útoku by podľa nej mali byť potrestaní na úrovni OSN.

16:40 Sýrsky prezident Bašar Asad podľa generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Jensa Stoltenberga sám môže za to, že sa Sýria stala terčom amerického útoku. Stoltenberg to dnes povedal v oficiálnom tlačovom vyhlásení k americkému raketovému útoku v noci nadnes na sýrsku leteckú základňu. "Sýrsky režim nesie plnú zodpovednosť za tento sled udalostí," vyhlásil Stoltenberg. Priznal, že o americkom útoku vedel vopred.

Podľa Stoltenberga nesie zodpovednosť za útok Asadov režim.
Zobraziť galériu (26)
Podľa Stoltenberga nesie zodpovednosť za útok Asadov režim.  (Zdroj: SITA/AP)

16:17 USA Rusko pred útokom varovalo, vyhlásil dnes Kremeľ. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že varovanie bolo "doručené cez existujúce komunikačné kanály", ale ruský prezident Vladimir Putin nebol informovaný priamo. Tieto výroky priniesli ruské štátne médiá. Spojené štáty vraj pri samotnej akcii necielili na tie časti základne, kde by sa mohol nachádzať ruský vojenský personál.

16:00 Sýrsky prezident Bašár Asad reaguje na útok. Americký raketový útok bol vraj bezohľadný a nezodpovedný čin. "To, čo Amerika opäť ukázala, je krátkozrakosť, úzkoprsosť, ako aj vojenskú a politickú slepotu voči realite," uvádzalo sa tiež vo vyhlásení prezidenta, ktoré priniesla sýrska štátna tlačová agentúra SANA.

15:50 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dúfa, že dnešný útok amerických síl je len začiatok. Na ochranu sýrskych občanov je podľa neho potrebné prijať ešte ďalšie kroky.

Zničený hangár bojových lietadiel.
Zobraziť galériu (26)
Zničený hangár bojových lietadiel.  (Zdroj: TASR/AP)

MIMORIADNY ONLINE Útok USA
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR/AP)

15:11 Podľa ministra zahraničných vecí SR Miroslava Lajčáka je nespochybniteľné, že v Sýrii došlo v uplynulých dňoch k použitiu chemických zbraní, ktoré spôsobili utrpenie a smrť desiatok nevinných ľudí vrátane detí. "V tomto kontexte vnímame zásah, ktorý vykonali Spojené štáty americké na vojenskú infraštruktúru pod kontrolou sýrskeho režimu, ako úsilie predísť ďalšiemu prípadnému použitiu chemických zbraní v budúcnosti." Vyhlásil to dnes na tlačovej konferencii.

Miroslav Lajčák
Zobraziť galériu (26)
Miroslav Lajčák  (Zdroj: SITA)

14:54 Bez americko-ruskej dohody nie je možné vyriešiť sýrsky konflikt, avšak takýto cieľ je teraz vzdialenejší ako kedykoľvek predtým, reagoval na dnešný americký útok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

14:34 Americké bombardovanie leteckej základne mnohí republikáni a demokrati privítali a označili za primerané. Niekorí z nich však uviedli, že by ďalšie kroky mali byť prerokované v Kongrese. Informoval o tom spravodajský web Vox.

14:11 Ruský prezident Vladimir Putin dnes rokoval so svojimi najbližšími spolupracovníkmi z bezpečnostnej rady o pokračujúcom nasadení ruského letectva v Sýrii. "Dopodrobna sa posudzovala situácia v Sýrii po americkom údere," uviedol prezidentov hovorca Dmitrij Peskov. Porady sa zúčastnili premiér, predseda snemovne, ministri obrany a vnútra, súčasný aj predchádzajúci kancelár, ako aj šéfovia tajných služieb.

Kremeľ
Zobraziť galériu (26)
Kremeľ  (Zdroj: SITA/AP)

13:57 Neidentifikované vojenské lietadlo zaútočilo dnes na vzbúrencami ovládané sýrske mesto Chán Šajchún, kde začiatkom týždňa došlo k útoku chemickými zbraňami. Podľa ľudskoprávnej organizácie SOHR raketa odpálená z vojenského lietadla dopadla neďaleko hlavnej cesty v severnej časti mesta o 10.41 h miestneho času. Jej výbuch nikoho nezranil, avšak spôsobil materiálne škody.

13:35 Ruský generál Igor Konašenkov pred novinármi vyhlásil, že americký raketový útok sa pripravoval dávnejšie. Vysvetlil, že na prípravu takéhoto útoku je nutné urobiť celý komplex opatrení v oblasti rozviedky, plánovania, pripraviť letové zadania i uviesť rakety do stavu pripravenosti na odpálenie: "Každému odborníkovi je jasné, že rozhodnutie o raketovom údere na Sýriu bolo prijaté vo Washingtone dávno pred udalosťami v meste Chán Šajchún, ktoré poslúžili len ako formálna zámienka." Podľa Konašenkovovho názoru "k tejto demonštrácii vojenskej sily" - útoku na základňu Šajrát - došlo výlučne z vnútropolitických dôvodov.

13:31 Predstaviteľ ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov uviedol, že z 59 rakiet, ktoré boli vypálené dnes v čase od 03.42 h do 03.56 h z amerických torpédoborcov Ross a Porter operujúcich v Stredozemnom mori, sýrsku základňu Šajrát zasiahlo len 23. Miesta, kam dopadlo zvyšných 36 rakiet Tomahawk, nie sú známe, dodal Konašenkov. Podľa jeho slov pri zásahu rakiet bol na sýrskej leteckej základni zničený sklad materiálno-technického zabezpečenia, školiace stredisko, jedáleň, šesť lietadiel MiG-23, ktoré boli v servisných hangároch, a radarová stanica. Bojaschopné lietadlá na základni počas útoku neboli poškodené, podobne ako ani pristávacia dráha, dodal Konašenkov.

Igor Konašenkov
Zobraziť galériu (26)
Igor Konašenkov  (Zdroj: STA/AP)

13:30 Pri dnešnom raketovom útoku USA na leteckú základňu sýrskej armády prišli o život štyria sýrski vojaci. Ďalší šiesti utrpeli popáleniny pri hasení požiarov, ktoré po útoku na základni Šajrát vypukli. Dvaja sýrski vojaci sú nezvestní. Informoval o tom oficiálny predstaviteľ ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, ktorý sa odvolal na údaje velenia sýrskej základne.

13:24 Sýrska štátna tlačová agentúra SANA uviedla, že obeťami útoku sa stalo deväť civilistov, vrátane štyroch detí. Zomreli podľa nej v dedine blízko bombardovanej leteckej základne.

12:54 "Použitie chemických zbraní proti civilným obyvateľom Sýrie, nech už za ním stojí ktokoľvek, je neakceptovateľné. Americký útok na leteckú základňu sýrskych vládnych síl, podporovaný tureckým režimom, však situáciu v tejto ťažko skúšanej krajine rozhodne nezlepší," uviedla strana SaS.

12:47 Rusi boli prekvapení americkým útokom v Sýrii, pretože sa im zdalo, že keď roztiahli ochranný dáždnik nad Asadom, Američania sa ho neodvážia dotknúť. Teraz budú musieť reagovať, upozornil dnes poľský denník Gazeta Wyborcza. Je podľa neho otázka, či ruská odpoveď zaznie v samotnej Sýrii, alebo na východe Ukrajiny.

12:36 Podľa šéfa Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera USA Európsku úniu informovali, že údery sú obmedzené a majú za cieľ zabrániť ďalšiemu využívaniu chemických zbraní.

Jean-Claude Juncker
Zobraziť galériu (26)
Jean-Claude Juncker  (Zdroj: SITA/AP/Jean-Francois Badias)

12:30 Krajiny, ktoré vyjadrili podporu útoku: Saudská Arábia, Turecko, Austrália, Izrael, Japonsko, Spojené kráľovstvo, Poľsko, Taliansko, Nemecko, Francúzsko, Rakúsko, Česko či Indonézia. Krajiny, ktoré s útokom nesúhlasia: Rusko, Irán. Čína varovala pred ďalšou eskaláciou násilia.

12:28 Režim prezidenta Bašára Asada nesie plnú zodpovednosť za posledný vývoj v Sýrii, uviedol dnes generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Vo vyhlásení zdôraznil, že použitie chemických zbraní je neprijateľné a nesmie zostať bez odpovede. NATO podľa neho pokladá použitie chemických zbraní za ohrozenie medzinárodného mieru a bezpečnosti.

12:26 Telefonický rozhovor prezidentov Vladimira Putina a Donalda Trumpa kvôli americkému úderu v Sýrii sa zatiaľ neplánuje, uviedol dnes Putinov hovorca Dmitrij Peskov. Kremeľ podľa neho ľutuje, že Trump pred voľbami sľuboval boj proti terorizmu, ale "dopadlo to presne naopak", keď nálet prospel teroristom.

Donald Trump a Vladimir
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP)

12:12 USA prvýkrát v Sýrii zaútočili 47 raketami Tomahawk v roku 2014, vtedy ale bol terčom tzv. Islamský štát.

12:10 Američania majú na Blízkom východe rozmiestnených najmenej 35-tisíc vojakov, odhaduje americký think-tank Heritage. Sú prítomní najmä na lodiach a leteckých základniach. Priamo v Sýrii pôsobí 900 amerických vojnových poradcov a členov špeciálnych jednotiek. Spojené štáty majú svoju 6. flotilu v talianskom prístave Neapol. Lode flotily sú vyzbrojené raketami Tomahawk. Približne 60 týchto rakiet odpálených z lodí USS Porter a USS Ross vo východnom Stredomorí v noci nadnes zasiahlo leteckú základňu sýrskych vládnych síl.

12:00 Fotografie zabitých vojakov.

11:55 Útok USA voči Sýrii je výhodný len pre tých, ktorí chcú zmariť mierové rokovania v kazašskej Astane a švajčiarskej Ženeve a zosadiť vládu v Sýrii použitím sily. V Taškente to dnes povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

11:47 Americký úder v Sýrii ukazuje potrebnú rozhodnosť proti barbarským chemickým útokom, myslí si predseda Európskej rady Donald Tusk. Uviedol to na twitteri. Tusk, ktorý riadi rokovanie prezidentov a premiérov európskej dvadsaťosmičky, doplnil, že EÚ a USA budú spolupracovať na ukončení brutality v Sýrii.

11:37 Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov uviedol, že nevie o žiadnych obetiach medzi ruskými vojakmi na základni v Sýrii. Nálet prirovnal k invázii do Iraku. "Pripomína to situáciu v roku 2003, kedy Spojené štáty a Británia spolu so svojimi spojencami vtrhli do Iraku bez súhlasu Bezpečnostnej rady OSN," povedal. "Zarmucuje, že to škodí aj tak poškodeným vzťahom medzi Ruskom a USA, ale dúfam, že tieto provokácie nespôsobia nezvratné následky," dodal.

11:24 Pohľad na základňu. Ruská televízia Rossija 24 priniesla zábery, na ktorých je vidieť trosky a krátery. Uviedla, že bolo zničených deväť lietadiel, ale hlavná ranvej je relatívne v poriadku. Údajne iba 23 striel zasiahlo cieľ. Podľa exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) americké nálety základňu takmer úplne zničili.

 

11:12 Podrobnosti o raketách Tomahawk: Strela letí veľmi nízko nad terénom (15 až 100 metrov) rýchlosťou až 890 km/h; vďaka tomu je len ťažko zachytiteľná protilietadlovými systémami nepriateľa. Tomahawk je dlhý 5,56 metra, má priemer 52 centimetrov a bojové hlavice vážia zhruba pol tony. Strela bola vyvinutá na prelome 70. a 80. rokov, do výzbroje ju zaradili v roku 1983.

10:53 Francúzsky prezident François Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová v spoločnom vyhlásení uviedli, že Paríž aj Berlín budú naďalej prostredníctvom OSN usilovať o mierové riešenie sýrskej krízy. Obaja štátnici spolu hovorili po telefóne. "Za súčasný vývoj situácie nesie zodpovednosť (sýrsky prezident Bašár) Asad," uviedli Hollande a Merkelová v komuniké.

Angela Merkelová sa stretla
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA)

10:31 Správy o dôsledkoch amerického útoku sa v závislosti od zdroja rôznia. Kým sýrska armáda podľa panarabskej satelitnej televízie al-Majádín tvrdí, že väčšinu lietadiel stihla do útoku prepraviť na inú základňu, americké velenie uviedlo, že podľa prvých odhadov rakety "vážne poškodili alebo zničili lietadlá" a infraštruktúru základne, čím "znížili schopnosť sýrskej vlády" podnikať ďalšie nálety.

Bašár Asad
Zobraziť galériu (26)
Bašár Asad  (Zdroj: SITA)

10:30 Americký nálet bol podľa ruskej diplomacie nepremyslený, prehĺbi problémy a USA ho pripravovali ešte pred údajným chemickým útokom. Vraj aj preto, aby odpútali pozornosť od situácie v irackom Mosule, kde aj vinou americkej koalície zahynuli stovky civilistov a prehlbuje sa humanitárna katastrofa.

10:25 Americký úder v Sýrii je pochopiteľný, povedal nemecký minister zahraničia Sigmar Gabriel. Pochopenie pre americkú akciu vyjadril tiež šéf rakúskej diplomacie Sebastian Kurz.

10:16 Sýrska armáda označila americký útok na svoju leteckú základňu pri Homse za agresiu, ktorá robí z USA "partnera" organizácie Islamský štát a ďalších teroristických organizácií. "Spojené štáty uskutočnili o 3:42 (0:42 GMT) akt zjavnej agresie proti jednej z našich leteckých základní, ktorý si vyžiadal šesť mŕtvych, niekoľko zranených a značné materiálne škody," uvádza sa vo vyhlásení sýrskej armády, ktoré prečítal jej hovorca v štátnej televízii.

MIMORIADNY ONLINE Útok USA
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SANA)

10:11 USA majú na Blízkom východe rozmiestnených asi 35.000 vojakov.

USS Ross
Zobraziť galériu (26)
USS Ross  (Zdroj: U.S. Navy)

10:10 Keď Donald Trump vo štvrtok večer miestneho času vecne oznamoval útok, uviedol, že je tento krok stále v medziach jeho zahraničnej politiky pod heslom "Amerika na prvom mieste", napísala agentúra AP.

10:02 Moskva vyzýva na mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN, aby odsúdila americký úder proti Sýrii. O zvolanie rady už skoro ráno SELČ požiadala Bolívia, ktorá je teraz nestálym členom BR OSN.

MIMORIADNY ONLINE Útok USA
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP)

09:57 Čína vyzvala strany konfliktu, aby sa zdržali ďalšieho zhoršovania situácie. Japonsko akciu Spojených štátov podporilo s tým, že ju ospravedlňuje utorňajší chemický útok. Západ z neho viní vládu prezidenta Asada, tá to ale opakovane odmietla.

09:50 Rusko v reakcii na americký úder pozastavuje platnosť dojednania s Američanmi, ktoré malo zabrániť incidentom medzi ruskými lietadlami a silami koalície vedenej USA pri operáciách v Sýrii. Oznámilo to ruské ministerstvo zahraničia.

09:41 Britská vláda vyjadrila podporu americkému úderu, podľa nej je akcia "adekvátnou odpoveďou na barbarský chemický útok".

Medzi obeťami chemického útoku boli aj deti.
Zobraziť galériu (26)
Medzi obeťami chemického útoku boli aj deti.  (Zdroj: TASR/AP)

09:40 Podľa amerického ministerstva obrany zasiahli niekoľko cieľov vrátane štartovacej dráhy, čerpacej stanice i lietadiel.

09:30 "Použitie chemických zbraní je neprijateľný zločin. Dúfajme, že rýchla reakcia prezidenta Trumpa pomôže k tomu, aby sa už v Sýrii chemické útoky neopakovali," napísal na twitteri český premiér Bohuslav Sobotka.

09:25 Turecko privítalo americký raketový útok a označilo ho za "významný a zmysluplný". "Je nevyhnutné, aby medzinárodné spoločenstvo Asadov režim dôkladne potrestalo. Vzdušné útoky vnímame pozitívne, ale sme presvedčení, že to treba dotiahnuť do konca. Barbarstvo Asadovho režimu treba okamžite zastaviť," uviedol vicepremiér Numan Kurtulmuš.

09:23 "Použitie chemických zbraní je desivé a malo by byť potrestané ako vojnový zločin," povedal šéf francúzskej diplomacie Jean-Marc Ayrault a vyzval na posilnenie americkej vojenskej role v Sýrii.

09:22 Irán odsúdil nočný raketový útok Spojených štátov a označil ho za nebezpečný.

09:20 Poľská vláda podporila americký úder v Sýrii. "Spojené štáty sú zaiste garantom svetového mieru a poriadku. A sú situácie, kedy je potrebné reagovať, situácia, kedy je potrebné niečo podniknúť," povedal hovorca vlády v poľskej štátnej televízii TVP Info.

Americký útok

09:05 Americký úder nespôsobil zranenia medzi Rusmi pôsobiacimi v tomto objekte, uviedla to agentúra Interfax s odvolaním sa na jedného z ruských poslancov.

Z tejto lode boli odpálené strely
Zobraziť galériu (26)
Z tejto lode boli odpálené strely  (Zdroj: TASR/Mass Communication Specialist 3rd Class Ford Williams/U.S. Navy via AP)

09:00 Sýrska televízia SANA informovala, že všetky lietadlá sú vyradené z prevádzky a dá sa povedať, že základňa je úplne zničená. Stále horí.

Strely Tomahawk boli odpálené z dvoch amerických vojnových lodí operujúcich v Stredozemnom mori. Ich terčom bola letecká základňa sýrskych vládnych síl, informovala agentúra AP. Podľa nej išlo o prvý priamy útok USA na jednotky sýrskeho prezidenta Bašára Asada a súčasne o najdramatickejšie vojenské rozhodnutie Donalda Trumpa od jeho januárového nástupu do funkcie amerického prezidenta. 

MIMORIADNY ONLINE Útok USA
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/Mass Communication Specialist 3rd Class Robert S. Price/U.S. Navy via AP)

Samotný Trump vyhlásil, že atak na sýrsku základňu bol nevyhnutný v záujme národnej bezpečnosti USA. Terčom amerických rakiet sa podľa agentúry DPA stala letecká základňa v západnej Sýrii, z ktorej údajne štartovali lietadlá, ktoré mali zaútočiť chemickými zbraňami na civilistov v meste Chán Šajchún.

Satelitná snímka
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: DigitalGlobe/Courtesy U.S. Department of Defense)

Útok na sýrsku základňu nebol vopred ohlásený, hoci z úst predstaviteľov americkej administratívy v ostatných dňoch zazneli varovné vyjadrenia určené Damasku. Viaceré americké denníky vo štvrtok priniesli informáciu, že Trump v reakcii na chemický útok zo 4. apríla zvažuje vojenskú operáciu v Sýrii.

Americký útok na sýrsku základňu dodatočne podporili Turecko, Izrael, Saudská Arábia, Austrália. Irán ho naopak odsúdil.

Trump obhajuje svoje rozhodnutie zaútočiť na leteckú základňu v Sýrii 

Prezident USA Donald Trump obhajoval svoje rozhodnutie zaútočiť na leteckú základňu v Sýrii v reakcii na tohtotýždňový chemický útok, ktorý si vyžiadal najmenej 86 životov. Trump zároveň vyzval "všetky civilizované národy" sveta, aby sa pridali k americkým snahám o ukončenie krviprelievania v Sýrii.  Podľa Trumpa bol štvrtkový raketový útok na sýrsku základňu nevyhnutný v záujme národnej bezpečnosti USA. Podľa jeho slov neexistujú pochybnosti o tom, že sýrske vládne sily skutočne použili chemické zbrane.  

Donald Trump
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Sýrska štátna televízia informovala o útoku amerických rakiet na viacero vojenských cieľov na území Sýrie a označila ho za akt agresie. "(Spojené štáty) musia predchádzať a zabraňovať šíreniu a používaniu smrtiacich chemických zbraní," povedal Trump novinárom krátko po tom, ako bola zverejnená informácia o americkom útoku. Stalo sa tak počas prebiehajúceho summitu Donalda Trumpa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, ktorý vo štvrtok podvečer odštartoval v Trumpovom letovisku na Floride.

Podľa guvernéra Homsu si americký útok vyžiadal obete na životoch

Americký raketový útok na leteckú základňu sýrskych vládnych síl v provincii Homs na západe Sýrie si vyžiadal obete na životoch a spôsobil veľké materiálne škody, uviedol dnes guvernér provincie Homs Talál Barází. "Hasiči a príslušníci civilnej ochrany už dve hodiny pracujú na likvidácii požiaru (spôsobeného útokom) a evakuácii zranených a tých, ktorí na letisku zomreli mučeníckou smrťou," povedal pre agentúru DPA Barází. Presný počet obetí zatiaľ podľa guvernéra Homsu nie je známy. "Americké bombardovanie oslabilo schopnosť Sýrie viesť vojnu proti terorizmu," dodal Barází.

Najmenej štyria príslušníci sýrskych ozbrojených síl zahynuli dnes pri americkom raketovom útoku na základňu Šajrát na západe Sýrie. 

Putin považuje americký nálet v Sýrii za agresiu voči suverénnemu štátu

Ruský prezident Vladimir Putin považuje americký nálet v Sýrii za agresiu voči suverénnemu štátu, ktorá je porušením noriem medzinárodného práva, a to navyše pod vymyslenou zámienkou. Vyhlásil to dnes v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Pripomenul, že "sýrska armáda nemá zásoby" chemických zbraní. Skutočnosť, že ich zlikvidovala, potvrdil už aj špecializovaný úrad OSN, Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW), dodal kremeľský hovorca.

Peskov ďalej tlmočil Putinov názor, že "úplné ignorovanie faktov o použití chemických zbraní teroristami len podstatne zhoršuje situáciu". Putin podľa svojho hovorcu vidí v náletoch na Sýriu zo strany USA aj pokus odpútať pozornosť medzinárodného spoločenstva od početných obetí v radoch civilistov v Iraku. 

Najnovší krok Washingtonu spôsobuje aj značné škody americko-ruským vzťahom, ktoré sú už aj tak v zlom stave, dodal hovorca. Putin sa podľa Peskova domnieva, že "tento krok nás nepribližuje ku konečnému cieľu boja s medzinárodným terorizmom, ale naopak, vytvára vážnu prekážku vytvoreniu medzinárodnej koalície na efektívny boj proti tomuto celosvetovému zlu."  Peskov poukázal na to, že americký prezident Donald Trump boj s terorizmom pritom označil za jednu zo svojich hlavných úloh ešte počas svojej predvolebnej kampane.

Sýrska opozícia privítala americký útok na základňu vládnych síl

Sýrska opozícia privítala dnes americký raketový útok na základňu vládnych síl v Sýrii, ktorý nariadil prezident Donald Trump. Podľa opozície sa tým skončilo obdobie beztrestnosti pre režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

MIMORIADNY ONLINE Útok USA
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR/Mass Communication Specialist 3rd Class Robert S. Price/U.S. Navy via AP))

"Táto americká reakcia je veľmi dôležitá a podľa nás by malo ísť len o začiatok," uviedol Ahmad Rahmán, šéf tlačového oddelenia opozičnej Sýrskej národnej koalície (SNC). Predstaviteľom režimu v Damasku by sa podľa neho malo dávať odteraz jasne najavo, že ich skutky už viac nezostanú nepotrestané, ako tomu bolo za predchádzajúceho prezidenta USA Baracka Obamu, ktorý v Sýrii odmietol vojensky intervenovať.  

Sýrska štátna televízia obvinila USA z aktu agresie a podpory teroristov

Sýrska štátna televízia obvinila dnes Spojené štáty z aktu agresie v súvislosti s americkým raketovým útokom na leteckú základňu v Sýrii. Sýrska štátna televízia priniesla informáciu o americkom útoku na vojenské ciele na území Sýrie. Nemenovaný vojenský predstaviteľ, ktorý hovoril v sýrskej televízii, uviedol, že Američania spôsobili materiálne škody na leteckej základni v strednej Sýrii.

MIMORIADNY ONLINE Útok USA
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR/Mass Communication Specialist 3rd Class Robert S. Price/U.S. Navy via AP))

Televízia tiež informovala o bližšie nekonkretizovaných "stratách". Guvernér provincie Homs, v ktorej sa nachádza napadnutá základňa, vyhlásil, že americké údery majú podporiť "teroristov" bojujúcich proti vláde prezidenta Bašára Asada. 

Izrael podporil Trumpov vojenský zásah v Sýrii

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyjadril dnes plnú podporu americkému raketovému útoku na základňu vládnych síl v Sýrii, ktorý nariadil prezident USA Donald Trump. Podľa Netanjahua tým dal Trump jasne s dôrazne najavo, že "nebude tolerovať používanie a šírenie chemických zbraní". Izraelská televízia uviedla, že o americkom útoku boli upovedomení spojenci USA vrátane Izraela. 

Na sýrsku základňu Šajrat bolo podľa hovorcu Pentagónu vystrelených 59 striel, ktoré boli nasmerované na tam nachádzajúce sa lietadlá, hangáre, sklady munície a zásobníky paliva, protilietadlové zbrane a radary. Existujú pritom náznaky, že vznikli veľké škody na lietadlách a ďalšom vybavení základne, informovala agentúra Reuters.

MIMORIADNY ONLINE Útok USA
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR/Mass Communication Specialist 3rd Class Robert S. Price/U.S. Navy via AP))

Nemenovaný americký činiteľ citovaný agentúrou Reuters zdôraznil, že išlo len o jednorazový vojenský zásah a nie o začiatok väčšej operácie. Guvernér provincie Homs, v ktorej sa nachádza napadnutá letecká základňa, uviedol, že podľa všetkého nedošlo k väčším obetiam na životoch, ale len k materiálnym škodám. 

O útoku na sýrsku základňu bolo vopred informované Rusko, tvrdí Pentagón

Pentagón zdôraznil, že o americkom raketovom útoku na leteckú základňu sýrskych vládnych síl bolo vopred informované Rusko, ktoré je kľúčovým spojencom Damasku. Hovorca Pentagónu Jeff Davis tiež prízvukoval, že rakety nezasiahli tú časť základne, v ktorej sa mohli nachádzať príslušníci ruskej armády. 

Podľa hovorcu sa Pentagón v priebehu štvrtka niekoľkokrát spojil s predstaviteľmi ruskej armády. Využil pritom komunikačný kanál, ktorý bol zriadený s cieľom predísť náhodnému stretu ruských a amerických síl v Sýrii v rámci boja proti Islamskému štátu. Na sýrsku základňu Šajrat bolo podľa hovorcu Pentagónu vystrelených 59 striel, ktoré boli nasmerované na tam nachádzajúce sa lietadlá, hangáre, sklady munície a zásobníky paliva, protilietadlové zbrane a radary. Existujú pritom náznaky, že vznikli veľké škody na lietadlách a ďalšom vybavení základne, informovala agentúra Reuters. 

MIMORIADNY ONLINE Útok USA
Zobraziť galériu (26)
 (Zdroj: TASR/Mass Communication Specialist 3rd Class Robert S. Price/U.S. Navy via AP))

Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson obhajoval atak na základňu s tým, že išlo o primeranú odvetu za tohtotýždňový chemický útok sýrskych vládnych síl v provincii Idlib. Obvinil pritom Rusko z toho, že nedokázalo zaistiť to, aby režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada odovzdal medzinárodnému spoločenstvu všetky chemické zbrane, ako sa to malo stať na základe dohody z roku 2013. 

Rusko vo štvrtok, ešte pred americkým útokom, na pôde OSN varovalo, že prípadný vojenský zásah USA v Sýrii bude mať negatívne dôsledky. Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN pritom poukázal na vnútorný rozvrat, ktorý vznikol v dôsledku intervencií v Iraku a Líbyi.

Podpora Kremľa vraj nie je bezvýhradná

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pritom ešte včera na otázku agentúry AP povedal, že ruská podpora Sýrii nie je bezvýhradná. Avšak dodal, že „nie je správne vyhlasovať, že Moskva môže presvedčiť pána Asada, nech urobí to, čo Moskva chce. Toto je úplne mylné".

Moskva a Damask sa „tešia vzťahu založenému na spolupráci, výmene názorov a úplnej vzájomnej podpore", povedal Peskov. Asad a jeho armáda sú „jedinou skutočnou mocou v Sýrii, ktorá dokáže odolať teroristom na jej území", dodal Peskov.

Viac o téme: útok USASýriaChemické zbrane
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu