Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Budapešť čelí protestom kvôli Sorosovi: Orbán odkazuje, že komunistom neslúži

Maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) a minister riadiaci úrad vlády János Lázár (vpravo) Zobraziť galériu (4)
Maďarský premiér Viktor Orbán (vľavo) a minister riadiaci úrad vlády János Lázár (vpravo) (Zdroj: TASR/AP)

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyjadril dnes v Budapešti spokojnosť so schválením novely vysokoškolského zákona, ktorý je v tejto forme podľa jeho odporcov jednoznačne namierený proti Stredoeurópskej univerzite (CEU) založenej v roku 1991 americkým finančníkom Georgeom Sorosom.

Komerčná spravodajská televízia HírTV v tejto súvislosti pripomenula Orbánovi, že aj on študoval v zahraničí vďaka Sorosovmu štipendiu. "V čase komunizmu som bol škôlkarom, napriek tomu neslúžim komunistom," reagoval ministerský predseda.

K výsledku hlasovania premiér podotkol, že pomer zákonodarcov podporujúcich novelu mohol byť vyšší. Za návrh hlasovalo 123 poslancov, proti bolo 38. Poslanci ultrapravicového Jobbiku a Demokratickej koalície (DK) sa hlasovania nezúčastnili.

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí dnes potvrdilo, že odvolalo veľvyslankyňu vo Washingtone Réku Szemerkényiovú. Podľa komerčnej televízie ATV dôvodom tohto kroku je skutočnosť, že veľvyslankyňa neobhajovala v USA dostatočne razantne postoj maďarskej vlády v otázke CEU. 

Demonštranti protestujú proti schválenej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Szemerkényiová viedla maďarskú diplomatickú misiu v Spojených štátoch od roku 2015. "Všetky vysokoškolské inštitúcie fungujúce v Maďarsku musia dodržiavať príslušné pravidlá. Dnes schválená novela zákona slúži výhradne tomuto cieľu. Akékoľvek iné tvrdenia sú falošné," vyhlásil maďarský rezort diplomacie, ktorý v tejto záležitosti na stredu predvolal chargé d'affaires Spojených štátov a Nemecka.

Podľa nových pravidiel bude môcť zahraničná univerzita na maďarskom území existovať iba v prípade, ak funguje aj v krajine pôvodu. Ďalej bude potrebné do pol roka od nadobudnutia účinnosti novely uzatvoriť príslušnú medzištátnu dohodu medzi Maďarskom a danou krajinou. V prípade krajiny s federálnym zriadením, akou sú aj Spojené štáty, musí byť zmluva uzatvorená s federálnou vládou.

Tisíce ľudí protestovali proti diskriminácii Sorosovej univerzity

Tisíce demonštrantov sa zhromaždili podvečer pri budove Stredoeurópskej univerzity (CEU) v centre Budapešti, aby živou reťazou vyjadrili nesúhlas s novelou vysokoškolského zákona, ktorý podľa nich diskriminuje túto školu. Novelu schválil dnes parlament na návrh vlády premiéra Viktora Orbána.

Podľa agentúry MTI protestnú akciu zorganizovala nezávislá študentská organizácia Slobodu vzdelávania. Protestujúci vyzývali prezidenta Jánosa Ádera, aby právnu normu nepodpísal. Na mieste bolo mnoho policajtov. Demonštranti držali transparenty s nápismi "Nepodpíš!" či "Nedáme sa!". Dav, ktorý sa od budovy univerzity o 18.15 h vydal smerom k sídlu parlamentu na Kossuthovom námestí, skandoval: "Slobodná krajina, slobodná univerzita!"

Demonštranti protestujú proti schválenej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Podľa nových pravidiel bude môcť zahraničná univerzita na maďarskom území existovať iba v prípade, ak funguje aj v krajine pôvodu. Ďalej bude potrebné do pol roka od nadobudnutia účinnosti novely uzatvoriť príslušnú medzištátnu dohodu medzi Maďarskom a danou krajinou. CEU založil v roku 1991 americký finančník maďarského pôvodu George Soros.

Minister ľudských zdrojov Zoltán Balog v zdôvodnení návrhu novely uviedol, že je záujmom Maďarska, aby na jeho území fungovalo čo najviac autonómnych, medzinárodne uznávaných vysokoškolských zariadení, ktoré napomáhajú maďarskému vzdelávaniu. Krajina ale nemá záujem na tom, aby vytvorila priestor medzinárodným pokusom o znemožňovanie legitímne zvolenej vlády či jej predsedu.

Demonštranti protestujú proti schválenej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Na proteste proti likvidácii Sorosovej univerzity došlo k šarvátkam

Časť demonštrantov pokračovala dnes večer v Budapešti v proteste proti snahe vlády zlikvidovať Stredoeurópsku univerzitu (CEU) pred parlamentom na Kossuthovom námestí. Budovu zákonodarného zboru chránil policajný kordón, ktorý nedovolil protestujúcim, aby vyvesili vlajku Európskej únie.

Podľa spravodajského servera hvg.hu došlo aj k menším šarvátkam, podozriví civilisti sa totiž zamiešali do davu a snažili sa schmatnúť vlajku EÚ. Demonštranti na početných policajtov zoradených na schodoch parlamentu kričali, že chránia zločincov. Do okna parlamentu napokon modrú vlajku so žltými hviezdami vyvesila poslankyňa opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Ágnes Kunhalmiová.

Dav skandoval: "Orbán zmizni!", "Diktátor!", "Európa, Európa!" či "Rusi domov!" Protestujúci vyzvali prezidenta Jánosa Ádera, aby právnu normu nepodpísal. Organizátori v závere zhromaždenia, na ktorom po zotmení zostalo niekoľko stoviek demonštrantov, avizovali, že v stredu každé dve hodiny uzatvoria jeden z mostov hlavného mesta a budú tak robiť až dovtedy, kým vláda neodvolá tento zákon.

Novelu zákona schválil dnes parlament v zrýchlenom konaní na návrh vlády premiéra Viktora Orbána. Podľa nových pravidiel bude môcť zahraničná univerzita na maďarskom území existovať iba v prípade, ak funguje aj v krajine pôvodu. Ďalej bude potrebné do pol roka od nadobudnutia účinnosti novely uzatvoriť príslušnú medzištátnu dohodu medzi Maďarskom a danou krajinou.

Viac o téme: George SorosViktor OrbánJános Lázár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu