Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

MIMORIADNA SPRÁVA Teror v ruskom metre: VIDEO Výbuch bomby v Petrohrade, prvé FOTO útočníka

Zobraziť galériu (15)
(Zdroj: Twitter)

PETROHRAD - Obrovské výbuchy v metre. V ruskom Petrohrade došlo v poobedňajších hodinách k tragickej udalosti. Hlásia mŕtvych. Úrady nariadili evakuáciu. Prvé zábery podozrivého útočníka.

22:00 Tel Aviv vyjadruje solidaritu, na fotografii je nasvietená budova ruskými národnými farbami .

21:55 Francúzska vláda sa dnes v reakcii na bombový útok v Petrohrade rozhodla zvýšiť bezpečnosť verejnej dopravy v Parížskom regióne.  "V súvislosti s extrémne vysokou hrozbou teroristických útokov je naša obozretnosť maximálna a mobilizácia bezpečnostných zložiek totálna," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení ministerstva vnútra, o ktorom informovali francúzske médiá.

20:59 Vodca ruskej politickej strany Spravodlivé Rusko, vyzval na obnovenie trestu smrti pre teroristov. 

20:55 Podľa televízie REN vyšetrovatelia nevylučujú, že páchateľ do metra zámerne prišiel v "neslovanskom" úbore, aby vyšetrovateľa zmiatol.

20:50 Agentúra TASS informovala, že petrohradské metro dnes večer čiastočne obnovilo svoju prevádzku, ktorú zastavilo na všetkých linkách dnes popoludní po explózii výbušniny nastraženej v jednom z vagónov metra. Fungovať začali tri linky.

20:45 Nemenované zdroje dodali, že za výbuchom sú zrejme extrémisti, "pričom nie nevyhnutne tí" z džihádistickej organizácie Daeš. 

MIMORIADNA SPRÁVA Teror v
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA,/AP)

20:27 Moskovčania začali dnes podvečer nosiť kvety k pamätníku mesta Leningrad, ktoré sa nachádza v Alexandrovskom sade pri hradbách Kremľa, a zapaľovať sviečky za obete výbuchu v Petrohrade. Šlo väčšinou o mladých ľudí, ktorí novinárom vysvetlili, že ide o prejav solidarity s obyvateľmi Petrohradu. Pamiatku obetí výbuchu, ktorý ruské úrady začali vyšetrovať ako teroristický čin, vzdávajú aj samotní Petrohradčania. Podľa agentúry Interfax začali nosiť kvety k stanici metra Sennaja ploščaď, neďaleko ktorej - v podzemnom tuneli - došlo k výbuchu nálože nastraženej vo vagóne vlakovej súpravy.

MIMORIADNA SPRÁVA Teror v
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA,/AP)

20:24  Na Leningradskej stanici v Moskve, odkiaľ odchádzajú vlaky smerom na Petrohrad, sa konala dnes večer panychída za obete dnešného výbuchu v petrohradskom metre.

20:21 Ruská polícia vyhlásila pátranie po dvoch osobách, ktoré sú podozrivé z prípravy dnešného útoku v petrohradskom metre.Zdroj spresnil, že jedna z hľadaných osôb uložila výbušninu vo vagóne metra a druhá osoba ukryla inú nálož pod hasiaci prístroj na stanici metra Ploščaď vosstanija. Kým prvá nálož explodovala, pričom zabila alebo zranila desiatky ľudí, druhú výbušninu sa podarilo včas nájsť a zneškodniť.

20:15 Vyšetrovatelia vraj vylúčili, že by páchateľom bol samovražedný atentátnik.

20:06 Špekulácie ruských politológov a komentátorov sa sústreďujú na islamských radikálov. Vylúčení nie sú ani ukrajinskí nacionalisti ako pôvodcovia útoku.

MIMORIADNA SPRÁVA Teror v
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA,/AP)

19:06 o výbuchu v petrohradskom metre, ktorý nastal dnes o 14.40 h miestneho času (13.40 h SELČ), záchranné služby z podzemných staníc metra evakuovali vyše 1200 ľudí. O zranených a ich prevoz sa staralo vyše 40 posádok vozidiel rýchlej zdravotnej pomoci. Nasadený bol aj záchranársky vrtuľník, informovalo dnes ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. Hasiči, záchranári a pyrotechnici prehľadávajú všetky linky petrohradského metra, ktoré dočasne nepremáva.

18:25 Petrohradské úrady rozhodli, že všetka verejná doprava bude dnes v meste zdarma.

MIMORIADNA SPRÁVA Teror v
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA,/AP)

18:19 Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (SKRF) kvalifikoval dnešný výbuch v petrohradskom metre ako teroristický čin.

18:15  "Iba spoločne, prostredníctvom aktívnej medzinárodnej spolupráce, je možné čeliť terorizmu a jeho podporovateľom. V mene svojom, ako aj v mene občanov Slovenskej republiky vyjadrujem Vám a rodinám obetí úprimnú sústrasť a zraneným želám skoré uzdravenie," napísal Kiska ruskému prezidentovi.

Andrej Kiska
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA)

17:51 Zdroj blízky vyšetrovaniu pre agentúru Interfax uviedol, že nálož odpálená v petrohradskom metre mala silu 200 až 300 gramov TNT.

17:40 Starosta Petrohradu vyhlásil s platnosťou od zajtra 3-denný smútok.

17:35 V podobnom duchu zareagoval aj britský minister zahraničných vecí Boris Johnson. Prostredníctvom svojho účtu na Twitteri uviedol, že je "zdesený" explóziou v Petrohrade. "Smútim s obeťami a ich rodinami," uviedol. Aj šéf francúzskej diplomacie Jean-Marc Ayrault prostredníctvom Twitteru vyjadril svoju "solidaritu s Ruskom" a "sústrasť rodinám obetí".

17:30 Šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel prostredníctvom sociálnych sietí oznámil, že o smrtiacom výbuchu v Petrohrade sa dozvedel "s hlbokým zármutkom". Vyjadril podporu "priateľom v Rusku" a sústrasť rodinám obetí útoku v metre. "Všetko dokazuje, že to bol zákerný útok na nevinných ľudí, ktorí šli za svojimi každodennými záležitosťami," oznámil Gabriel.

17:25 Hlbokú sústrasť a spoluúčasť vyjadruje rodinám, blízkym a priateľom obetí výbuchu, ktorý sa dnes stal v ruskom Petrohrade, poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Flašíková Beňová. 

17:07 Ruské médiá  uviedli, že na stanici metra Ploščaď vosstanija sa dnes našlo výbušné zariadenie, ktoré pyrotechnici zneškodnili. Úrady po výbuchu uzavreli osem staníc metra, napísala agentúra Interfax. Podľa iných zdrojov boli po výbuchu uzavreté všetky stanice.

16:49 Podľa ruských médií zachytili kamery podozrivého útočníka.

MIMORIADNA SPRÁVA Teror v
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Twitter)

16:25 Kancelária generálneho prokurátora vyvrátila predošlé vyjadrenie o teroristickom útoku a zostáva zdržanlivá.

16:20 Slovenská diplomacia je v kontakte s miestnou políciou, na miesto smeruje aj generálny konzul SR v Rusku. 

16:15 Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril sústrasť rodinám najmenej desiatich ľudí, ktorí prišli o život.

Vladimir Putin
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP)

16:08 Na miesto dorazil aj guvernér mesta Georgy Poltavchenko.

MIMORIADNA SPRÁVA Teror v
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Twitter)

16:04 Ľudia sú pri vstupe do petrohradskej podzemnej dráhy podrobovaní kontrole a prísnejšie bezpečnostné prehliadky boli nariadené aj na miestnom Letisku Pulkovo. Oznámil sa petrohradský spravodajský web Fontanka.

15:59 Polícia má vzhľadom na udalosti zvýšenú pohotovosť v celom Petrohrade a bezpečnostné opatrenia boli posilnené aj v Moskve, najmä vo verejnej doprave.

15:55 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR sa vyjadrilo, že by medzi obeťami výbuchu nemali byť Slováci.  

MIMORIADNA SPRÁVA Teror v
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Twitter)

15:53 Podľa ruského generálneho prokurátora išlo o teroristický útok.

15:52 Úprimnú sústrasť pozostalým obetí vyjadril aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko. "Úprimne súcitím s rodinami obetí a verím, že takýto hanebný čin nezostane nepotrestaný."

15:50 "Doteraz bolo do vedecko-výskumného inštitútu pohotovostnej služby I.I.Džanelidze dopravených 11 ľudí, do mestskej Mariinskej nemocnice 6 ľudí, do 26. nemocnice dvaja ľudia, do vojenskej lekárskej nemocnice päť ľudí a jedno dieťa do Rauchfusovej nemocnice," povedala hovorkyňa Petrohradského výboru pre zdravotníctvo agentúre RIA Novosti.

15:45 "Všetci sme sa presťahovali na opačný koniec vozňa. Dve ženy na mieste omdleli. Všetko sa dialo, keď bolo metro stále v pohybe," znie jedna z výpovedí svedka.  

MIMORIADNA SPRÁVA Teror v
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: TASR)

15:40 Podľa hovorcu guvernéra Petrohradu Andreja Kibitova, na mieste zasahuje približne 40 sanitiek. 

15:34 Medzi zranenými, ktorých odviezli do nemocnice je aj dieťa. Dokopy je zatiaľ 25 hospitalizovaných.

15:25 Podľa štánych zástupcov všetky zložky pracovali bezprostredne po výbuchu veľmi rýchlo.

15:25 Tlačovka Putina v Petrohrade po stretnutí s Lukašenkom.

 

15:21 K explózii došlo medzi dvomi stanicami v idúcom metre.

15:20 Bomba obsahovala kovové úlomky. Plánom bolo zabiť, čo najviac ľudí.

 

 15:17 "Ľudia krvácali, vlasy im horeli... Utekali, aby sa zachránili, moja priateľka bola v tom vozni, kde to explodovalo, celá sa triasla, keď vystúpila. Videla zmrzačených ľudí ..." vyjadril sa priateľ očitej svedkyne.

MIMORIADNA SPRÁVA Teror v
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/AP)

15:15 V Petrohrade vyhlásili výnimočný stav

15:11 Zvýšené bezpečnostné opatrenia prijali úrady aj na medzinárodnom letisku "Pulkovo" v Petrohrade

15:10 Podľa všetkého išlo o akciu, ktorá bola plánovaná na viacerých miestach. Na jednej zo staníc totiž objavili ďalšiu nálož, ktorá ale nevybuchla.

 

15:08 Podľa RIA Novosti zasahuje pri stanici aj armádny vrtuľník. Zo zasiahnutej oblasti údajne zváža zranených.

 

15:05 Svedkyňa opísala chvíle po výbuchu. "Všetci ľudia v panike utekali. Páchlo to spáleninou, všade bol dym, všetci čo najrýchlejšie bežali k východu a k eskalátorom.

MIMORIADNA SPRÁVA Teror v
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Twitter)

15:02 Facebook aktivoval tlačidlo "Som v bezpečí". Používatelia tak môžu infromovať svojich blízkych, že sú v poriadku.

15:01 Odhadom mala výbušnina silu až 200-300 gramov TNT

MIMORIADNA SPRÁVA Teror v
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Twitter)

15:00 Podľa Ria Novosti je až 50 zranených.

14:55 Sedem rokov a päť dní po mimoriadne ničivom teroristickom útoku v Moskve - 44 mŕtvych. (29.3.2010)

 

14:50 Na twitteri sa objavili prvé zábery obetí výbuchu neďaleko Technologického inštitútu

 

14:48 Bezpečnostné úrady zatiaľ nepovažujú útok za teroristický čin. Putin však priznal, že aj táto možnosť je v hre.

 

14:44 Prvé špekulácie médií. Mohlo isť o podomácky vyrobenú výbušninu, ktorá explodovala priamo vo vagóne plnom cestujúcich.

14:43 Polícia zrejme disponovala s informáciou o hrozbe útoku. Podľa Russia24 prebehlo už počas dňa viacero náhodných razií. Jednu stanicu metra už evakuovali aj pred výbuchom.

 

14:40 Podľa ruskej agentúry TASS je najmenej desať mŕtvych a až tridsať zranených. Na stanici Sennaja ploščaď je vidieť poškodené vagóny a dym.

14:38 Polícia pracuje s verziou, že išlo o plánovaný útok, keďže sa vo vagóne našlo neznáme zariadenie. Zavretých je až sedem staníc. Podľa niektorých médií boli výbuchy až dva.

14:44 Prezident Vladimír Putin mal na dnes naplánované stretnutie v Petrohrade s bieloruským prezidentom Lukašenkom.

Viac o téme: Výbuchútok Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu