Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Británii napadlo mladého žiadateľa o azyl: Polícia zatkla šesť podozrivých

(Zdroj: SITA/AP/Jonathan Brady)

LONDÝN - V súvislosti s brutálnym útokom na 17-ročného žiadateľa o azyl v Londýne dnes britská polícia vypočúvala šiestich ľudí vo veku okolo 20 rokov, štyroch mužov a dve ženy. Mladý iránsky Kurd skončil po ich útoku so zlomeninou lebky a krvnou zrazeninou na mozgu v nemocnici.

Polícia uviedla, že ôsmi mladí ľudia oslovili tínedžera v piatok večer na zastávke autobusu v mestskej časti Croydon. Keď zistili, že je to žiadateľ o azyl, hnali ho ulicami a bili ho. Prestali až keď zakročili okoloidúci a bolo počuť policajné sirény.

Obyvatelia povedali tlačovej agentúre AP, že sa na útoku podieľalo oveľa viac ľudí a mnohí sledovali, ako je bitý. Polícia útok vyšetruje ako trestný čin z nenávisti. Hľadá svedkov a požiadala verejnosť o spoluprácu.

Británia zaznamenala prudký nárast xenofóbie po referende, v ktorom sa rozhodla pre brexit, prejavuje sa vo vyhrážkach, ale aj útokoch. Piatkový útok však vyvolal šok v multietnickej populácii Londýna. Starosta mesta Sadiq Khan vyhlásil, že "zločin z nenávisti nemá v Londýne miesto". 

"Londýn je ohromne rozmanité mesto. Nielenže akceptujeme naše rozdiely, ale ich aj vítame a oslavujeme," uviedol vo vyhlásení. "Naše spoločenstvá nerozdelia tí, ktorí sa usilujú zasiať nenávisť. A vždy budeme presadzovať prístup nulovej tolerancie voči zločinom z nenávisti akéhokoľvek typu." Hlavný inšpektor Jeff Boothe, ktorý je miestnym veliteľom v Croydone, povedal, že obyvatelia sú šokovaní zúrivosťou útoku. V uliciach Croydonu hliadkuje viac príslušníkov, aby ubezpečili ľudí.

Viac o téme: Azylútok LondýnBritánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu