Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

MIMORIADNA SPRÁVA Ničivý cyklón pustoší Austráliu

Austráliu zasiahol cyklón Debbie Zobraziť galériu (2)
Austráliu zasiahol cyklón Debbie (Zdroj: TASR/AP/AuBC)

CANBERRA - Austrálski vojaci a záchranári dnes zamierili do oblastí postihnutých utorkovým cyklónom Debbie. Boli zranení traja ľudia, ale v pobrežných mestách Queenslandu víchor napáchal veľké materiálne škody, odrezal desiatky tisíc domácností od prúdu a prináša silný dážď, ktorý zvyšuje nebezpečenstvo záplav.

Úrady dnes vyzvali občanov, aby sa vyhýbali cestám a nevystavovali sa riziku, že uviaznu v prívaloch vody. Podľa záchranárov teraz pôsobí najväčšie obavy práve riziko záplav. Debbie sa prihnala na Queenslandské pobrežie v utorok ako cyklón štvrtého stupňa, čo je druhý najvyšší. Sprevádzal ho víchor presahujúci rýchlosť 260 kilometrov za hodinu a evakuovaných pred ním bolo 25-tisíc osôb. Teraz postupuje už v menšej sile na západ ďalej na pevninu.

"Mnoho ľudí dnes vstáva a vidí, aké škody búrka v ich mestách napáchala," oznámila guvernérka štátu Queensland Annastacia Palaszczuková. Požiadala poisťovacie spoločnosti, aby s ľuďmi "zaobchádzali s úctou". Potvrdila zranenia troch ľudí, ale povedala, že môžu pribudnúť ďalší. Počíta sa s tým, že niektorí zranení nemajú spojenie so záchranármi. Bez prúdu je na 63-tisíc domácností.

Austráliu zasiahol cyklón Debbie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/AuBC)

Nad Queenslandom dnes lietali vrtuľníky a v mestách sa objavili vojaci, ktorí majú začať s obnovou infraštruktúry. Záchranárov dopravujú do odľahlých miest letecky. Podľa zástupcu veliteľa queenslandskej polície Steva Gollschewskiho bola najviac postihnuté mesta Bowen, Airlie Beach, Proserpine a Collinsville. S nimi a tiež s ostrovmi Whitsunday sa polícia ťažko spája.

Premiér Malcolm Turnbull povedal, že škody budú veľké, najmä na starších budovách. Vyzval vládne organizácie, banky a poisťovne, aby sa spojili a pomohli škody opraviť. "Najdôležitejšie je zostať v bezpečí a riadiť sa pokynmi úradov," povedal.

Viac o téme: ZáplavyDážďAustráliaCyklón Debbie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu