Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Letecká katastrofa v Brazílii má dohru: Domorodý kmeň dostane viac než milión dolárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SAO PAULO - Brazílska letecká spoločnosť Gol súhlasila s vyplatením odškodného vo výške 1,3 milióna dolárov tamojšiemu domorodému kmeňu za škody spôsobené haváriou jej lietadla v septembri 2006.

Civilný stroj Boeing-737 sa vtedy zrazil so súkromným lietadlom Embraer Legacy 600 nad rezerváciou domorodého kmeňa Kayapo, ktorého príslušníci sa následne zdráhali vrátiť na miesta, kam dopadli trosky boeingu.

Všetkých 154 osôb na jeho palube pri páde do amazonskej džungle zahynulo, zatiaľ čo súkromnému lietadlu sa napriek vážnemu poškodeniu podarilo bezpečne pristáť bez zranení siedmich ľudí, ktorí sa v ňom práve nachádzali.

Domorodci z kmeňa Kayapo po danom nešťastí tvrdili, že ich zem je znečistená a prekliata prítomnosťou mŕtvych. Ich príbytky, ako aj zdravotnícke stredisko museli byť z tohto dôvodu premiestnené na iné miesto v rezervácii.

Vyšetrovaním sa potvrdila chyba amerických pilotov súkromného embraeru i brazílskych letových dispečerov. Lietadlá leteli oproti sebe a kolidovali nad amazonským pralesom vo vnútrozemskom brazílskom štáte Mato Grosso.

Letecká spoločnosť Gol a vodcovia kmeňa Kayapo dospeli k dohode o mimosúdnom vyrovnaní, ktorá bola slávnostne podpísaná začiatkom tohto mesiaca, informovala v noci nadnes spravodajská stanica BBC.

Náčelníkom tohto indiánskeho kmeňa je Raoni Metuktire, ktorý sa preslávil koncom 80. rokov, keď s britským rockovým spevákom Stingom cestoval po svete so zámerom upozorniť na ničenie Amazonského dažďového pralesa.

Viac o téme: HaváriaLietadloBrazília
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu