Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zlodeji išli na istotu: Z múzea ukradli 100-kilogramovú mincu, jej hodnota je astronomická

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BERLÍN - Zlodeji sa v noci nadnes vlámali do Bodeho múzea v Berlíne, odkiaľ sa im podarilo ukradnúť obrovskú, zhruba 100-kilogramovú kanadskú zlatú mincu v hodnote miliónov eur. Informovala o tom dnes tamojšia polícia.

Jej hovorca Stefen Petersen uviedol, že zlodeji do budovy múzea zrejme vnikli cez okno približne o 03.30 h SELČ. Následne sa im podarilo vlámať sa do vitríny, kde bola minca vystavená. Z miesta stihli ujsť ešte pred príchodom polície, ktorá pri neďalekej železničnej trati objavila rebrík. Asi tri centimetre hrubá minca s priemerom 53 centimetrov - nazývaná Big Maple Leaf (Veľký javorový list) - má nominálnu hodnotu vyše 917 tisíc eur. Jej trhová hodnota, je však pre váhu a obsah zlata až okolo  3,8 milióna eur (vyše 4,1 milióna dolárov). 

Bodeho múzeum uviedlo, že odcudzená minca pre rýdzosť zlata dosahujúcu až 999.99/1000 figuruje aj v Guinnessovej knihe rekordov. Na prednej strane sa nachádza portrét britskej kráľovnej Alžbety II., na zadnej sú tri javorové listy - symboly Kanady. 

Viac o téme: KrádežBerlínBodeho múzeum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu