Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Európska komisia prijala novú iniciatívu pre vzdelávanie: Program otvorí dvere študentom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes predstavila novú iniciatívu v rámci programu Erasmus+, ktorou sa má prehĺbiť podpora vzdelávania a mobility mladých Európanov.

Komisia v rámci programu Erasmus+ prichádza s novou iniciatívou "Move2Learn, Learn2Move" (Cestuj za štúdiom, Nauč sa cestovať) zameranou na prehĺbenie podpory vzdelávania a mobility mladých Európanov. Cieľom projektu je umožniť aspoň 5000 mladým občanom udržateľným spôsobom cestovať do inej krajiny EÚ – individuálne alebo spolu s triedou.

Jednorazová iniciatíva, ktorá vychádza z koncepcie Európskeho parlamentu z roku 2016, je spojená s 30. výročím programu Erasmus a je v súlade s dvoma hlavnými prioritami EK: sústrediť sa na mládež Európy a uľahčiť mobilitu občanov EÚ, najmä podporou nízkoemisnej mobility. Move2Learn, Learn2Move sa bude realizovať prostredníctvom platformy eTwinning, ktorá je najväčšou sieťou učiteľov na svete.

Eurokomisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics zdôraznil, že na základe úspechu platformy eTwinning možno povedať, že aj nová iniciatíva umožní mladým ľuďom objavovať rôzne krajiny a kultúry v celej Európe, čím získajú skúsenosti z prvej ruky.

"Pri príležitosti 30. výročia programu Erasmus bude táto iniciatíva ďalším príkladom úspechu EÚ pri zbližovaní ľudí s cieľom pomôcť im prehlbovať v nich pocit európskej identity," uviedol komisár. Nový projekt EÚ ocenila aj eurokomisárka pre dopravu Violeta Bulcová, keď pripomenula, že v doprave nejde o koľaje, lode alebo diaľnice, ale o ľudí. 

"Chceme dať mladým Európanom príležitosť objavovať Európu. Zároveň ich chceme povzbudiť, aby cestovali dopravnými prostriedkami šetrnými k životnému prostrediu, preto budeme brať do úvahy emisie CO2," opísala situáciu Bulcová. Prevádzkovateľov dopravy vyzvala, aby boli ústretoví pri realizácii tejto iniciatívy.

Exekutíva EÚ spresnila, že iniciatívy sa budú môcť zúčastniť školské triedy so študentmi vo veku 16 rokov, ktoré sú súčasťou platformy eTwinning. Triedy sa môžu rozhodnúť, či sa chcú zúčastniť súťaže o cestovné lístky, ktorými budú odmenené najlepšie eTwinning projekty v každej zúčastnenej krajine. Dôležitým kritériom pri výbere najlepších projektov bude sociálne začlenenie.

Víťazi si budú môcť vybrať termín cesty od augusta 2017 do decembra 2018. Študenti môžu vycestovať buď v skupine v rámci školských výletov alebo individuálne v závislosti od rozhodnutia rodičov a učiteľov. Študenti, ktorí sa cesty zúčastnia, si môžu vybrať spomedzi všetkých druhov dopravy, prevádzkovateľov a liniek, pričom vezmú do úvahy kritériá udržateľnosti a svoje východiskové a cieľové miesto. 

Viac o téme: VzdelávanieŠkolstvoEurópska úniaErasmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu