Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO VIDEO Protesty v Rusku boli najväčšie za päť rokov: Vo väzení skončili stovky, EÚ je proti

Počas demonštrácií v Rusku zadržali okolo 500 ľudí. Zobraziť galériu (8)
Počas demonštrácií v Rusku zadržali okolo 500 ľudí. (Zdroj: SITA/AP Photo/Denis Tyrin)

MOSKVA - Ruská polícia zadržala stovky účastníkov protestov, ktoré sa v nedeľu konali vo väčších mestách po celej krajine. V policajnej cele skončil aj organizátor protestov, opozičný líder Alexej Navaľnyj.

Najväčšia demonštrácia sa konala v centre Moskvy, kde podľa polície vyšlo do ulíc 7000-8000 ľudí. Samotná moskovská polícia odhadla počet zadržaných na približne 500. Podľa aktivistov z organizácie OVD-Info bolo v Moskve zaistených až vyše 900 osôb. 

V rukách polície skončil aj Navaľnyj.
Zobraziť galériu (8)
V rukách polície skončil aj Navaľnyj.  (Zdroj: SITA/Evgeny Feldman for Alexey Navalny's campaign photo via AP)

V Petrohrade protestovalo voči korupcii približne 5000 demonštrantov požadujúcich odstúpenie prezidenta Vladimira Putina a odchod "zlodejov" z Kremľa. Polícia tam zadržala okolo 130 ľudí. Zatýkalo sa aj počas demonštrácií vo Vladivostoku a Chabarovsku na Ďalekom východe, kde policajti celkovo zaistili najmenej 37 osôb. Približne 40 protestujúcich zadržali v dagestanskej metropole Machačkala. 

Počas demonštrácií v Rusku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Lubimov)

Hromadné zatýkanie účastníkov pokojných protestov v Rusku odsúdilo americké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré vyzvalo na ich okamžité prepustenie. Vyjadrilo pritom veľké znepokojenie nad zadržaním Alexeja Navaľného, ktorého policajti zaistili cestou na demonštráciu v Moskve. Nedeľňajšie protesty boli najväčším koordinovaným prejavom nespokojnosti v Rusku od mohutných demonštrácií z rokov 2011-2012. 

Počas demonštrácií v Rusku
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Veľmoci sú proti

Ministerstvo zahraničných vecí USA v noci nadnes odsúdilo zadržanie stoviek účastníkov protestov proti korupcii, ktoré sa v nedeľu konali v niekoľkých väčších mestách Ruska. V policajnej cele skončil aj organizátor protestov, opozičný líder Alexej Navaľnyj. S výzvou prepustiť zadržaných demonštrantov sa na Rusko dnes obrátila aj EÚ.

Ako informovala agentúra AP, hovorca amerického rezortu diplomacie Mark Toner na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook napísal, že zadržanie pokojných demonštrantov, ľudí, ktorí monitorujú stav dodržiavania ľudských práv, a novinárov je v rozpore s kľúčovými demokratickými hodnotami.

Protesty prebiehali v niekoľkých
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Dodal, že "ruský národ, ako aj ľudia kdekoľvek (na svete) si zaslúžia vládu, ktorá podporuje otvorenú výmenu názorov, transparentné a zodpovedné vedenie a rovnaké zaobchádzanie podľa zákona a možnosť uplatňovať svoje práva bez strachu z odplaty. EÚ vo svojom dnešnom vyhlásení zdôraznila, že zadržanie demonštrantov a zákaz demonštrácií v Rusku sú porušením práva občanov na slobodu prejavu a pokojného zhromažďovania. 

Únia v tejto súvislosti Rusko vyzvala, aby dodržiavalo svoje medzinárodné záväzky, ktoré na seba vzalo ako člen Rady Európy a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), rešpektovalo  spomenuté práva a slobody a bezodkladne prepustilo zadržiavaných účastníkov pokojných protestov.

Protesty prebiehali v niekoľkých
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Artem Lunev)

Zatknutých bolo viac

Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj predstúpil dnes pred moskovský súd. Jeho advokátka Oľga Michajlovová sa pre agentúru Interfax vyjadrila, že jej mandant je obvinený z organizovania masovej akcie, ktorá viedla k narušeniu verejného poriadku. Ak ho súd uzná za vinného, hrozí mu do 15 dní väzenia.

Rozhlasová stanica Echo Moskvy dnes uviedla, že podľa nezávislého ľudskoprávneho portálu OVD-info polícia počas nepovolenej demonštrácie proti korupcii len v Moskve zadržala vyše 1000 ľudí. Denník Novaja gazeta upozornil, že tento počet zadržaných je dvojnásobkom počtu ľudí zatknutých v roku 2012 počas protestov opozície na Blatnom námestí.

Viac o téme: ProtestDemonštráciaKorupciaRuskoAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu