Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nemecký šéf diplomacie: Berlín musí rešpektovať obavy menších krajín EÚ

Sigmar Gabriel
Sigmar Gabriel (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

BERLÍN - Nemecká vláda musí rešpektovať obavy menších členských krajín Európskej únie a nestavať sa voči nim do pozície kazateľa, a to napriek výzvam, aby sa Nemecko ujalo vedúcej úlohy, pretože 28-členný blok je "oveľa väčší" ako iba Nemecko, upozornil dnes nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel. V článku vydanom pri príležitosti 60. výročia EÚ, ktorý dnes prinieslo online vydanie týždenníka Spiegel, napísal, že "má ústredný význam, ako sa veľké krajiny ako Nemecko správajú k menším krajinám."

Menšie krajiny EÚ by mali vnímať Nemecko, najľudnatejšiu krajinu bloku a jej najväčšiu ekonomiku a motor, ako krajinu, ktorá má o ne záujem, ale neškolí ich.

"Mali by sme odolať lákaniu Pekingu, Moskvy a Washingtonu, ktorí vždy chcú hovoriť s nami Nemcami - poznamenať, že s radosťou hráme významnú úlohu a chceme mať zodpovednosť - ale že Európa je oveľa väčšia ako Nemecko a môžu nás mať iba spolu," zdôraznil. "Nemecko je stabilná krajina a chceme byť tiež kotvou stability pre druhých," dodal.

Viac o téme: Sigmar GabrielNmecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu