Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO V Kyjeve zastrelili ruského exposlanca, ktorý utiekol na Ukrajinu: Ide vraj o pomstu Ruska

Zavraždený Denis Voronenkov Zobraziť galériu (5)
Zavraždený Denis Voronenkov (Zdroj: TASR/AP/Alisa Berezutsskaya)

KYJEV - Ukrajinská polícia informovala, že v Kyjeve bol dnes zastrelený bývalý poslanec ruskej Štátnej dumy Denis Voronenkov. Polícia spresnila, že neznámy muž Voronenkova smrteľne postrelil pred vchodom do jedného z hotelov v metropole. Podľa ukrajinských médií bolo pri incidente zranených viacero ďalších osôb. Útočníka, ktorého postrelil ochrankár obete, polícia zadržala a pátra ešte po možných spolupáchateľoch. Ukrajinský generálny prokurátor Jurij Lutsenko obvinil Kremeľ z Voronenkovho zabitia, podľa neho išlo o pomstu Rusov za jeho výpoveď pred ukrajinskými vyšetrovateľmi.

Oslavy pripojenia Krymu k Rusku: VIDEO Bizarné predstavenie detí so zbraňami!

Voronenkov (45) bol bývalým členom frakcie komunistov v ruskej Dume. Na Ukrajinu sa presťahoval vlani na jeseň a získal aj tamojšie občianstvo. Rusko opustil spolu so svojou manželkou, opernou speváčkou Marijou Maksakovovou, ktorá bola poslankyňou parlamentu za stranu Jednotné Rusko.

Ako dôvod svojho odchodu z Ruska Voronenkov uvádzal perzekúciu zo strany ruských bezpečnostných zložiek. Ruského občianstva sa vzdal.

Denis Voronenkov
Zobraziť galériu (5)
Denis Voronenkov  (Zdroj: SITA/AP)

Minulý mesiac v rozhovore pre Rádio Slobodná Európa Voronenkov prirovnal Putinovo Rusko k nacistickému Nemecku a povedal, že zabratie Krymu v roku 2014 bolo "ilegálne" a bola to "chyba". V tomto rozhovore dodal, že nemá záujem o ukrajinskú politiku a chce sa len starať o svojho 10-mesačného syna.

Ruský spravodajský server BFM uviedol, že Voronekov svojho času vypovedal na generálnej prokuratúre vo veci podozrenia, že ukrajinský exprezident Viktor Janukovyč sa dopustil vlastizrady.

Zranený útočník
Zobraziť galériu (5)
Zranený útočník  (Zdroj: SITA/AP)

Exposlanec bol však v Rusku obvinený z podvodu, keď sa údajne neoprávnene zmocnil cudzej nehnuteľnosti v centre Moskvy. Na polícii proti nemu vypovedali bývalí príslušníci ruskej tajnej služby FSB. Voronenkov označil celú túto kauzu za zinscenovanú. Po Voronenkovi bolo 15. februára vyhlásené medzinárodné pátranie.

O Voronenkovej vražde informoval na svojej facebookovej stránke aj Iľja Ponomariov, ďalší bývalý poslanec ruského parlamentu žijúci na Ukrajine. Podľa neho Voronenkov šiel práve na stretnutie s ním, keď ho útočník zastrelil neďaleko hotela Premir Palace v centre Kyjeva.

Voronenkova zastrelili pred hotelom.
Zobraziť galériu (5)
Voronenkova zastrelili pred hotelom.  (Zdroj: SITA/AP/Andrew Kravchenko/Oleksandr Synytsia)

Nikolaj Kovaljov, bývalý šéf ruskej bezpečnosti a zákonodarca, povedal ruskej štátnej televízii, že dôvodom zabitia mohol byť obchodný spor.

Vražda bývalého poslanca bola "ruským terorizmom"

Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil vraždu bývalého ruského poslanca v centre Kyjeva za "čin ruského štátneho terorizmu". Do vraždy Denisa Voronenkova boli podľa Porošenka zrejme zapojené ruské tajné služby. Prezidentove slová zverejnil na Facebooku jeho hovorca Sviatoslav Ceholko.

Mariu Maksavovovú odvážajú z miesta vraždy.
Zobraziť galériu (5)
Mariu Maksavovovú odvážajú z miesta vraždy.  (Zdroj: SITA/AP/Andrew Kravchenko/Oleksandr Synytsia)

"Domnievam sa, že to nie je náhoda, že sa vražda stala v rovnaký deň ako sabotáž v Balakliji," povedal Porošenko s odvolaním sa požiar vo veľkom muničnom sklade na východe Ukrajiny, napísala agentúra DPA.

Kremeľ obvinenia zo spojenia Ruska s vraždou tohto politika odmieta a považuje ich za absurdné. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zároveň povedal, že Moskva verí, že sa podarí odhaliť osoby zodpovedné za tento čin, napísala agentúra TASS.

"Všetky špekulácie o ruskom zapojení považujeme sú absurdné," povedal Peskov ruským médiám. Dnešný incident je podľa neho dôkazom, že Ukrajina sa nedokázala postarať o Voronenkovu bezpečnosť.

Viac o téme: Denis Voronenkov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu