Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Hrdina z Londýna: Politik zachraňoval život, jeho brat zahynul pri teroristickom útoku

Tobias Ellwood (vľavo) sa snažil zachrániť policajtovi život. Zobraziť galériu (7)
Tobias Ellwood (vľavo) sa snažil zachrániť policajtovi život. (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Britský tajomník pre záležitosti Blízkeho východu Tobias Ellwood v stredu zasahoval pri záchrane zraneného policajta, ktorého napadol nožom muž pri teroristickom útoku pri sídle britského parlamentu. Médiá si všimli, že v obleku a kravate poskytol zranenému prvú pomoc: vykonal masáž srdca a tiež sa ho snažil oživiť dýchaním z úst do úst do príchodu zdravotníkov. Keith Palmer (†48) ale na následky bodných rán nakoniec zomrel.

VIDEO Teror v Londýne: Už päť mŕtvych a 40 zranených, polícia vykonala raziu!

Konzervatívny zákonodarca a člen vlády pre oblasť zahraničných vecí Ellwood, ktorý má zdravotnícky a vojenský výcvik, sa snažil zachrániť život policajtovi, keď ho včera dobodal útočník pri vchode do britského parlamentu. Policajt Keith Palmer neskôr zomrel.

Keith Palmer
Zobraziť galériu (7)
Keith Palmer  (Zdroj: Met Police)

Bývalý vojak britskej armády Ellwood pomáhal záchranárom pred hlavnou parlamentnou budovou. Politik, ktorého brat zahynul pri teroristickom útoku na indonézskom ostrove Bali v roku 2002, oživoval raneného policajta dýchaním z úst do úst a snažil sa zastaviť krvácanie z jeho početných rán tak, že ich pritláčal.

FOTO Hrdina z Londýna:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Asi desať metrov od politika, počas zákroku prvej pomoci, sa nachádzal útočník. Toho postrelila polícia, keď preliezol bezpečnostnú bariéru okolo pozemku britského parlamentu v londýnskej štvrti Westminster.

Fotografie zverejnené na sociálnych sieťach zachytávajú Ellwoodove zakrvavené ruky a tvár, keď stojí so záchranármi a policajtmi nad raneným príslušníkom a spolu čakajú na záchranársky vrtuľník. Neďaleko vidieť údajného útočníka.

FOTO Hrdina z Londýna:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP)

FOTO Hrdina z Londýna:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP)

Slová chvály

"Dnes urobil Tobias poslancom dobré meno. Konal hrdinsky, priamo a jednoducho. Prekročil hranice a robil všetko, čo mohol, aby zachránil policajta," vyjadril sa na Ellwoodovu adresu predseda liberálnych demokratov Tim Farron.

"Má vojenský výcvik a patrí k tomu druhu ľudí, ktorí sa neboja konať. Je to správny kamarát do krízy. Kúpim mu veľký drink," dodal jeho kolega z ministerstva zahraničných vecí.

FOTO Hrdina z Londýna:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Stefan Rousseau/PA via AP)

Smrť brata na Bali

Ellwoodov brat Jonathan zahynul pri bombovom útoku na indonézskom ostrove v roku 2002 a bol jednou z 202 obetí atentátu. Práve Tobias ho odletel identifikovať a pri tejto smutnej udalosti povedal: "Ja som mal na prezeranie iba jedno telo. Jeden muž si ich musel prezrieť 55, než našiel svojho syna." Jonathan pracoval podľa portálu express.co.uk ako riaditeľ školy vo Vietname.

FOTO Hrdina z Londýna:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP)

Bilancia útoku v Londýne

Pri atentáte bolo zabitých päť ľudí: policajt, traja civilisti a útočník. Zranených bolo 40 ľudí, časť z nich má kritické zranenia. Medzi zranenými sú traja francúzski stredoškoláci a traja policajti, ktorí boli na moste, ďalej dvaja Rumuni a piati starší Juhokórejčania. Tí utrpeli zranenia - zlomeniny kostí a 67-ročná žena úraz hlavy, v panike, keď sa ľudia pokúšali ujsť pred útočníkom. Útočníka zastrelila polícia. Totožnosť civilných obetí je zatiaľ neznáma a neznáma zostáva aj totožnosť a motivácia útočníka, hoci polícia uviedla, že vie, kto to je a pracuje na predpoklade, že sa "inšpiroval medzinárodným terorizmom".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu