Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prípad hororovej škôlky v Česku: Keď uvidíte, aké zverstvá sa tam mali diať, bude vám zle

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: spuntik.zoznam.sk)

BRNO - Dve české učiteľky z materskej školy v Moravskosliezskom kraji sa naozaj vyznamenali. V rokoch 2005 až 2011 mali zle nakladať s deťmi, správať sa k nim hrubo, necitlivo a bezohľadne, keď na ne kričali, posielali ich na hanbu do oddelených miestností, strašili ich čertami a čarodejnicami. Škôlkari mali kvôli nim psychické problémy. Justícia síce pedagogičky zbavila obžaloby z týrania zverenej osoby, no šéf žalobcov podal dovolanie, ktoré Najvyšší súd dostal začiatkom marca. Zatiaľ však nerozhodol.

Učila šiestakov na základnej, keď jej prišli na pikantné tajomstvo: Zruinovalo jej nový život

Obžaloba spomínala tiež nútenie do jedla, ktoré neraz viedlo k vracaniu, alebo prelepovanie úst lepiacou páskou. Deti, ktoré učiteľky považovali za neposlušné, sedeli pri zvláštnom stolčeku a ich mená sa objavovali na nástenke. Prokuratúra opísala tiež následky na deťoch: strach zo škôlky i učiteliek, ale aj psychosomatické ťažkosti, bolesti, tiky, pomočovanie.

Okresný súd vo Frýdku-Místku učiteľky vlani vo februári oslobodil spod obžaloby. Za preukázanú považoval iba časť vytýkaného konania, napríklad jednorazové prelepenie úst, posielanie detí za dvere do umyvárne alebo vyvesenie mien "neposlušných detí". Nejde však vraj o trestný čin. Odvolací Krajský súd v Ostrave rozsudok potvrdil. Zo spisu vraj vyplýva, že niektoré výchovné metódy neboli adekvátne, avšak nepreukázal sa "vyšší stupeň hrubosti a bezcitnosti".

Prípad hororovej škôlky v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Podľa dovolania sa súdy dopustili chyby, keď upreli dôkaznú hodnotu vyjadrením znalkýň, ktoré skúmali psychický stav detí. Zle vraj interpretovali aj ďalšie svedecké výpovede. Žalobcovia poukázali tiež na stanoviská erudovaných pracovísk, napríklad Národného ústavu pre vzdelávanie alebo Fondu ohrozených detí. Išlo o trestný čin, myslia si žalobcovia a žiadajú znovuotvorenie kauzy na okresnom súde.

"Týraním môže byť aj trestanie zverenej osoby za výchovné prehrešky, a to vtedy, ak je trestanie neprimerané, ponižujúce alebo surové alebo inak vážne zasahujúce do psychickej a fyzickej integrity zverenej osoby," stojí v dovolaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu