Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zdá sa, že sa Trump prerátal: Obvinenia o jeho odpočúvaní nepotvrdzujú žiadne dôkazy

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Nie sú "žiadne informácie", ktoré by potvrdzovali obvinenia prezidenta USA Donalda Trumpa, že americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) odpočúval jeho kancelárie. Vyhlásil to dnes riaditeľ FBI James Comey.

Riaditeľ vo výpovedi pred zákonodarcami z výboru Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby takto odpovedal na priamu otázku týkajúcu sa tvítov Trumpa, že jeho predchodca Barack Obama nariadil odpočúvanie jeho kancelárie. "Nemám žiadne informácie, ktoré by potvrdzovali tieto tvíty, a my v FBI sme to dôkladne prešetrili," povedal Comey.

"Ministerstvo spravodlivosti ma požiadalo, aby som zverejnil informáciu, že k tomuto záveru dospelo aj ministerstvo a všetky jeho súčasti," dodal šéf FBI. Comey uviedol, že príkaz na odpočúvanie akéhokoľvek občana USA je mimo právomocí prezidenta.

Trump v sérii odkazov na Twitteri už skôr tento mesiac napísal obvinenia: "To je hrozné! Práve som zistil, že Obama ma dal krátko pred mojím víťazstvom (vo voľbách) odpočúvať v budove Trump Tower. Nič nové pod slnkom. Toto je mccarthizmus."

Šéf NSA: Trumpova zmienka o škandále s odpočúvaním Merkelovej "komplikuje veci"

Prezident USA Donald Trump nepomohol americko-nemeckým vzťahom, keď spomenul skutočnosť, že USA vykonávali špionáž nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Vyhlásil to dnes šéf Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) admirál Mike Rogers. "Určite to veci komplikuje, ale podľa môjho názoru musíme ísť stále dopredu," vyhlásil Rogers pred zákonodarcami z výboru Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby niekoľko dní po tom, čo Trump zo žartu Merkelovej na tlačovej konferencii pred Bielym domom povedal, že obaja majú spoločné aspoň jedno - boli terčom sledovania administratívy Baracka Obamu. "Máme spoločné základné záujmy a musíme ďalej spolupracovať," dodal Rogers.

Trump zažartoval na tlačovej konferencii s Merkelovou v piatok 17. marca, keď bola nemecká kancelárka na návšteve USA. Trump vyhlásil: "Aspoň niečo máme spoločné." A spomenul odpočúvanie Merkelovej mobilu Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA), a to počas Obamovej administratívy pred štyrmi rokmi.

Trump obvinil Obamovu administratívu aj z odpočúvania jeho telefonátov. Avšak riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey dnes pred výborom snemovne pre spravodajské služby vyhlásil, že "nie sú žiadne informácie", ktoré by potvrdzovali Trumpove tvrdenia. Šéf NSA Rogers odmietol aj obvinenia, že do sledovania Trumpovej predvolebnej prezidentskej kampane bola zapojená britská špionážna služba.

 

Viac o téme: OdpočúvanieDonald TrumpFBIJames Comey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu