Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Útoky v Bruseli neboli posledné: Nahrávka odhaľuje desivé plány islamistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Páchatelia vlaňajších teroristických útokov v Bruseli mali komplicov, ktorí boli ochotní podieľať sa na páchaní ďalších atentátov. Svojho veliteľa v Sýrii informovali, že majú dostatok zbraní aj ľudí, ktorí ich poskytnú potenciálnym útočníkom. Informovali o tom dnes belgické médiá.

Nové skutočnosti vyplynuli z nahrávky telefonátu z 21. marca - predvečera teroristických útokov v Bruseli - medzi samovražednými atentátnikmi Najimom Laachraouim a Ibrahimom Bakraouim a ich sýrskym veliteľom abúm Ahmadom. Nahrávku zverejnil belgický denník La Libre Belgique.

"Povedz mu, že jeden brat (bežné označenie iného muža moslimami, pozn. TASR) ho bude kontaktovať," hovorili si medzi sebou atentátnici pri telefonáte so sýrskym veliteľom, keď ho informovali, že majú potenciálnych komplicov i zbrane na spáchanie ďalších útokov.

Z ich tvrdení vyplýva, že pred bruselskými teroristickými útokmi, ktoré spáchali len deň po telefonáte, mohli nasledovať ďalšie. Spolupracovníci samovražedných atentátnikov mali zavolať sýrskemu veliteľovi, aby sa skontaktovali s navrátilcami so Sýrie a poskytli im zbrane nazhromaždené v Bruseli, uviedol denník. Samovražední útočníci deň po telefonáte nakoniec pri atentátoch 22. marca použili len výbušniny a nepoužité zbrane zostali ukryté. Ani rok po útokoch polícia zbrane stále nenašla.

O skrytých zbraniach teroristov sa polícia dozvedela pri výsluchoch Mohameda Abriniho, ktorý je podozrivý z účasti na útokoch v Bruseli a Paríži. Ten počas vypovedania uviedol, že bruselská teroristická bunka mala zbrane vo všetkých bytoch, ktoré jej členovia obývali.

Pri vlaňajších teroristických útokoch na bruselské letisko Zaventem a stanicu metra Maelbeek/Maalbeek zahynulo 32 ľudí. V stredu uplynie presne rok od útokov, ktoré si Brusel pripomenie odhalením pamätníka venovaného obetiam a ďalšími pietnymi ceremóniami.

Viac o téme: Terorizmusútok Brusel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu