Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ministri veľmocí rokujú o obrane pred Severnou Kóreou: Jadrovej hrozby sa bojí aj Rusko

Sergei Lavrov a japonský kolega Fumio Kishida Zobraziť galériu (2)
Sergei Lavrov a japonský kolega Fumio Kishida (Zdroj: SITA/Issei Kato/Pool Photo via AP)

TOKIO - Ministri zahraničných vecí a obrany Japonska a Ruska sa stretli dnes v Tokiu na prvom spoločnom rokovaní za posledné viac ako tri roky, pričom sa majú vo výraznej miere zaoberať regionálnou bezpečnosťou, najmä pokiaľ ide o prístup k Severnej Kórei, ktorá pokračuje vo svojom jadrovom a raketovom programe.

Obe strany tiež vyjadrili nádej, že dokážu pokročiť v riešení územného sporu, ktorý im už desiatky rokov bráni uzavrieť mierovú dohodu. Jednou z tém je totiž možnosť spoločného rozvíjania rybolovu, turizmu a ďalších oblastí dôležitých pre Kurilské ostrovy, ktorých časť si nárokujú obe krajiny. Neočakáva sa však, že by dnešné rokovania priniesli akýkoľvek prelomový výsledok.

Šéf japonskej diplomacie Fumio Kišida povedal, že chce "rýchlym spôsobom" postupovať smerom k mierovej dohode s Ruskom a dosiahnuť pokrok obzvlášť v spoločnom ekonomickom rozvoji. Jeho ruský rezortný partner Sergej Lavrov s jeho slovami súhlasil a vyjadril presvedčenie, že tento spoločný rozvoj bude "dôležitým krokom k vytvoreniu vhodného prostredia" pre mierovú dohodu.

Sergei Shoigu a Tomomi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Issei Kato/Pool Photo via AP)

Ruské ministerstvo zahraničných vecí pred stretnutím v Tokiu vyhlásilo, že na ňom nastolí aj otázku plánovaného nasadenia nového amerického protiraketového systému v Južnej Kórei, proti čomu sa stavia rovnako tak Rusko, ako aj Čína. Medzi ďalšími bodmi programu má byť spoločné úsilie v boji proti terorizmu a obchodovaniu s drogami.

Japonsko chce zase vyjadriť svoje obavy a žiadať vysvetlenie od Ruska v súvislosti s rozmiestnením protilodných rakiet na jednom z Kurilských ostrovov a ďalšími vojenskými aktivitami v tomto regióne. Japonskí a ruskí ministri rokovali vo formáte "dva plus dva" naposledy v novembri 2013, na čo sa tento dialóg prerušil vzhľadom na skutočnosť, že Tokio sa pripojilo k sankciám voči Moskve za anexiu Krymu.

Viac o téme: RuskoJaponskoSeverná KóreaKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu