Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Francúzsko stále protestuje proti brutalite úradov: Navrch mala tento krát polícia

Protestov proti policajnej brutalite sa účastnilo okolo 7-tisíc ľudí. Zobraziť galériu (3)
Protestov proti policajnej brutalite sa účastnilo okolo 7-tisíc ľudí. (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

PARÍŽ - Francúzske poriadkové sily rozohnali účastníkov protestu proti policajnej brutalite, ktorí dnes pochodovali centrom Paríža. Na demonštrácii sa zišlo okolo 7000 ľudí s portrétmi údajných obetí policajného násilia voči príslušníkom menšín.

Ku koncu pochodu vypukli zrážky medzi skupinou maskovaných anarchistov a príslušníkmi poriadkovej polície, ktorá voči nim použila slzotvorný plyn. K výtržnostiam väčšieho rozsahu však nedošlo.

Išlo o ďalší zo série protestov, ktorú vo Francúzsku vyvolal prípad známy ako aféra Théo. Takto sa označuje kauza 22-ročného černošského mladíka, ktorý sa mal stať obeťou znásilnenia počas policajného zásahu proti dílerom drog zo začiatku februára. Policajná hliadka údajne mladíkovi spôsobila vážne zranenia, ktoré si vyžiadali dvojtýždňovú hospitalizáciu.

Protestov proti policajnej brutalite
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Thibault Camus)

Jedného zo štyroch zasahujúcich policajtov obvinili zo znásilnenia a ďalších troch z násilného útoku s priťažujúcimi okolnosťami. Všetci štyria akúkoľvek vinu popierajú. Uvedený prípad vyvolal vlnu protestov a nepokojov na chudobných predmestiach Paríža. Počas násilností, ktoré vypukli na záver dnešného protestu, bolo zranených niekoľko policajtov a viacero ľudí bolo zadržaných pre podozrenie z výtržností.

Viac o téme: ProtestPolícia Théo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu