Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Svetlý bod v spore o druhé referendum o nezávislosti Škótska: Expremiér Brown navrhol kompromis

Britský premiér Gordon Brown
Britský premiér Gordon Brown (Zdroj: TASR)

KIRKCALDY - Bývalý britský labouristický premiér Gordon Brown navrhol kompromis v spore o druhé referendum o nezávislosti Škótska. Brown podľa textu prejavu, ktorý predniesol na podujatí v meste Kirkcaldy ležiacom neďaleko Edinburghu, navrhol, aby Škótsko zostalo súčasťou Spojeného kráľovstva a napriek tzv. brexitu, teda vystúpeniu Londýna z Európskej únie, mohlo uzatvoriť vlastné dohody s ostatnými štátmi Európskej únie.

Podľa expremiéra z rokov 2007-2010 by Škótsko malo mať kontrolu nad oblasťami ako sú dane, poľnohospodárstvo a rybolov. Britská centrálna banka Bank of England by sa mala zmeniť na Bank of England, Scotland, Wales and Northern Ireland s plným zastúpením v Škótsku, čo má "podporiť skutočnosť, že libra je pre každého".

Podpredseda Škótskej národnej strany (SNP) Angus Robertson takéto riešenie odmieta. "Labouristická strana v súčasnosti nie je schopná ani doručiť pizzu. Vo Westminsteri sú v opozícii, sú úplne rozdelení. Labouristi sú v Škótsku teraz takí slabí, že ani nie sú (politickou) silou," citoval Robertsona spravodajský kanál BBC. S pozitívnymi reakciami sa Brownov návrh nestretol ani v Konzervatívnej strane, u škótskych zelených či škótskych liberálnych demokratov. V prípade brexitu chce Škótsko zostať súčasťou jednotného európskeho trhu. To však odmieta britská premiérka Theresa Mayová.

Predsedníčka škótskej vlády a šéfka SNP Nicola Sturgeonová sa preto snaží o vypísanie nového referenda o nezávislosti. Mandát na to chce na budúci týždeň získať od škótskeho parlamentu. Plebiscit by sa mal konať medzi jeseňou 2018 a jarou 2019, teda ešte pred realizáciou brexitu. Väčšina Škótov hlasovala vo vlaňajšom referende za zotrvanie Spojeného kráľovstva v EÚ, prehlasovali ich však voliči v Anglicku a Walese.

Viac o téme: Gordon Brown
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu