Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čech si zarába neuveriteľným spôsobom: Šíri bludy a zavádza, v zime si užíva exotiku

Nikolas Pravda Zobraziť galériu (2)
Nikolas Pravda (Zdroj: Facebook/Nikolas Pravda)

BRATISLAVA – Zarába neuveriteľným spôsobom. Čech v Nemecku rozbehol konšpiračný web, ktorý šíri nepravdy a dezinformácie a neskutočne na tom zarába. C´ítajú ho desiatky tisíc ľudí a on má z toho dobrý biznis. V zime trávi čas v exotických destináciách pri mori. Ako je to možné?

Angela Merkelová je príbuzná Adolfa Hitlera. Maďarsko vykázalo z krajiny Medzinárodný menový fond či životu nebezpečné hranolky z McDonald´s. Aj takéto falošné informácie sa dajú nájsť na konšpiračnom webe jedného muža, ktorý sa narodil v českej Opave a pred pádom komunizmu sa odsťahoval do Nemecka. Na jeho živobytie upozornil český portál aktualne.cz.

Nikolas Pravda má české korene, dnes žije v Nemecku. Jeho konšpiračný web navštevujú mesačne stovky tisíc ľudí a články zdieľajú ďalšie desiatky tisíc používateľov sociálnych sietí. Zakladal ho pred piatimi rokmi a vedie ho dodnes. Jeho správy dokonca preberajú aj české weby.

Cez zimu v exotickom raji
Zobraziť galériu (2)
Cez zimu v exotickom raji  (Zdroj: Facebook/Nikolas Pravda)

Pre český portál povedal Pravda, že jeho portál publikuje alternatívne informácie. Priznal však, že web vedie aj kvôli peniazom. Zaujímavé je, že dezinformačný web založil po životnej kríze. 16 rokov pracoval v nadnárodnej korporácii a vyhorel. „Dostal som panické záchvaty a ďalšie štyri týždne som mal depresie. Meditácia a príroda mi zachránili život,“ tvrdí chlapík. Potom sa dostal do uzavretej skupiny konšpirátorov na Facebooku.

Pri webe so desiatkami tisíc návštevníkov sa dá dobre zarábať. Najmä na reklame. Banerovú reklamu si platia napríklad e-shopy. A nielen to. „Máme partnerstvo napríklad s eBay a Amazon, kde predávame. Máme agentúry, ktoré predávajú našu stránku iným spoločnostiam, z toho tiež zarábame. Musíte robiť od pondelka do nedele s minimom voľného času, ale dá sa tým slušne uživiť a kúpiť si byt. A zimu trávim na Mauríciu. Žijem vlastne ako digitálny nomád.“ A tak si Pravda môže užívať celkom pohodlný život. Redaktori aktualne.cz sa ho pýtali aj na presný mesačný príjem. Ten však konkretizovať nechcel.

Raz sa dostal do hľadáčiku nemeckých súdov. Malo ísť o popieranie holokaustu. Ale dostal sa z toho. Informácie vyhľadáva z internetu. Píšu im aj čitatelia. Odmieta však, že by si informácie prikrášľoval podľa svojho názoru. „Zdroje sú vlastne často naši autori. To sú napríklad spisovatelia a blogeri. Niekedy, keď sa niečo stane - napríklad teroristický útok, začnem prehľadávať internet. Občas sa na YouTube objavia kúsok videa, ktoré zachytáva, čo sa skutočne stalo. Fotíme príspevky od ľudí, ako zmizne z internetu, a to skompletizujeme do textu.“

Viac o téme: KonšpirácieČechDezinformácieNikolas Pravda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu