Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šéf diplomacie USA vyzval Severnú Kóreu, aby sa vzdala jadrového programu

Rex Tillerson
Rex Tillerson (Zdroj: SITA/AP/Toru Hanai)

TOKIO - Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson vyzval dnes Severnú Kóreu, aby zanechala svoj jadrový program i program vývoja balistických rakiet. Podľa jeho slov sa táto izolovaná ázijská krajina "nemá" zo strany USA "čoho obávať".

Tillerson sa vyjadril po stretnutí s japonským rezortným kolegom Fumiom Kišidom v Tokiu, kde viedli rozhovory o možných nových prístupoch ku KĽDR. Obaja vyzvali Čínu, aby vyvíjala tlak na Pchjongjang.

Šéf americkej diplomacie poznamenal, že diplomatické i iné snahy USA zamerané na denuklearizáciu Severnej Kórey ani za 20 rokov neuspeli. Bližšie však nespresnil, ako chce tento problém riešiť nová americká vláda prezidenta Donalda Trumpa, ktorá v súčasnosti reviduje politické stratégie.

Tillerson je na prvej návšteve Ázie od nastúpenia na ministerský post. V úvode rozhovorov s japonskými činiteľmi dnes zdôraznil, že spolupráca so spojencami Japonskom a Južnou Kóreou je "rozhodujúca" pri riešení hrozby, ktorú predstavujú zbrojné programy KĽDR. Americký minister sa neskôr stretne aj s japonským premiérom Šinzóom Abem. V piatok navštívi Južnú Kóreu a následne pocestuje do Číny.

Viac o téme: DiplomaciaSeverná KóreaSpojené štátyRex Tillerson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu