Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

USA obvinili z kybernetického útoku na Yahoo dvoch ruských špiónov a hackerov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - V súvislosti s rozsiahlou krádežou údajov používateľov služieb internetovej spoločnosti Yahoo z roku 2014 obvinilo dnes americké ministerstvo spravodlivosti dvoch príslušníkov ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) a dvoch hackerov.

Ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že obvinení pracovníci FSB si prenajali služby dvoch známych hackerov, aby získali informácie o predstaviteľoch americkej administratívy, pričom im umožnili, aby získané údaje využili na trestnú činnosť. "Takéto konanie je ešte o to nehoráznejšie, že sa na ňom podieľali a riadili ho príslušníci FSB, ktorí majú dohliadať na dodržiavanie zákonnosti," uviedla námestníčka amerického ministra spravodlivosti Mary McCordová. 

V súvislosti s kybernetickým útokom, ekonomickou špionážou a inou trestnou činnosťou boli obvinení dôstojníci FSB Dmitrij Dokučajev (33) a Igor Suščin (43), ako aj údajní hackeri, ktorými sú ruský občan Alexej Belan prezývaný Magg (29) a Kanaďan kazašského pôvodu Karim Baratov (22). Baratova na základe zatykača vydaného v USA zadržali v utorok v Kanade.

Pri útoku na Yahoo, ktorý bol podľa amerického ministerstva spravodlivosti zameraný na e-maily ruských a amerických predstaviteľov, ruských novinárov či zamestnancov finančných inštitúcií, bolo postihnutých viac ako 500 miliónov kont klientov spoločnosti Yahoo. Únik sa týkal používateľských mien, e-mailových adries, telefónnych čísel, dátumov narodenia, šifrovaných hesiel a pravdepodobne aj kontrolných otázok a odpovedí ku kontám, avšak nie údajov z kreditných kariet a bankových účtov používateľov.

Viac o téme: RuskoUSAYahooKybernetický útok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu