Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Putin vydal nové nariadenie: Chce začleniť juhoosetské vojská do ruskej armády

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin nariadil dnes prijať vládny návrh a podpísať dohodu o procedúre začlenenia juhoosetských samostatných vojenských jednotiek do ruskej armády. Informovala o tom agentúra TASS.

Putin taktiež nariadil ministerstvu obrany, aby viedlo rokovania s juhoosetskou stranou a podpísalo túto dohodu v mene Moskvy. Na základe tejto dohody integrácia juhoosetských samostatných vojenských jednotiek predpokladá nábor občanov do vojenskej služby v ruských ozbrojených silách a ich vyslanie na ruskú vojenskú základňu do aktívnej služby na základe dobrovoľnosti.

V rámci uzavretia takého kontraktu musí občan odísť z vojenskej služby v juhoosetských ozbrojených silách a jeho ďalšie nasadenie bude regulovať ruská legislatíva. Dohoda o začlenení niektorých jednotiek juhoosetského ministerstva obrany do ruskej armády je doplnkovým dokumentom Dohody o spojenectve a integrácii podpísanej prezidentmi oboch krajín 18. marca 2015.

Južné Osetsko bolo ohniskom vojny medzi Ruskom a Gruzínskom v auguste 2008. Po päťdňovom konflikte, v ktorom zahynulo vyše 1000 ľudí vrátane 72 ruských vojakov, vyhlásilo nezávislosť. Rusko 26. augusta 2008 uznalo nezávislosť Južného Osetska, ako aj Abcházska, ďalšieho gruzínskeho separatistického regiónu.

Viac o téme: Vladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu