Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na verejnosť prenikli detaily o smrti známeho ruského diplomata: Takto zomrel Čurkin

Vitalij Čurkin vraj dostal infarkt.
Vitalij Čurkin vraj dostal infarkt. (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Predstaviteľ newyorskej radnice, ktorý si neželal byť menovaný, dnes pre agentúru AP uviedol, že ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin zomrel na infarkt. Úrad newyorského súdneho lekára pritom dnes oznámil, že nezverejní príčinu a spôsob Čurkinovej smrti. Hovorkyňa úradu súdneho lekára Julie Bolcerová uviedla, že dôvodom je diplomatický protokol.

Ruská misia pri OSN dnes v reakcii na vyhlásenie úradu newyorského súdneho lekára uviedla, že rozhodnutie nezverejniť príčinu Čurkinovej smrti spĺňa princípy o ochrane súkromia a diplomatickej imunite.Čurkin zomrel náhle 20. februára po kolapse vo svojej kancelárii v sídle OSN, deň pred svojimi 65. narodeninami, pripomenula tlačová agentúra AP.

Pitva pozostatkov veľvyslanca Čurkina bola vykonaná minulý mesiac, ale na určenie príčiny smrti bolo ešte potrebné urobiť ďalšie testy. Tie sa už ukončili, avšak hovorkyňa Bolcerová dnes povedala, že právne oddelenie newyorskej radnice úradu oznámilo, nech nezverejňuje žiadne ďalšie informácie, aby sa "dodržalo medzinárodné právo a protokol".

Americké ministerstvo zahraničných vecí 24. februára písomne požiadalo radnicu, aby nezverejňovala výsledky pitvy, pretože Čurkinova diplomatická imunita trvá aj po jeho smrti. Úrad newyorského súdneho lekára prešetruje všetky úmrtia, ku ktorým došlo v dôsledku použitia násilia, pri nehode, v prípadoch samovraždy či náhlej smrti. Zaoberá sa aj úmrtiami, ktoré nastali za nezvyčajných okolností.

Viac o téme: Vitalij Čurkin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu